ONU: „Malnutriţia acută ameninţă jumătate dintre copiii de sub cinci ani din Yemen în 2021”

Copiii mor de foame în Yemen
Copiii mor de foame în Yemen
12 februarie 2021, 16:46

Conflictul care afectează această ţară din Peninsula Arabică, săracă dar cu o poziţie geostrategică, a dus deja la cea mai gravă criză umanitară din lume, conform ONU.

Zeci de mii de persoane au murit, milioane au fost strămutate, iar populaţia este în pragul foametei.

„Malnutriţia acută ameninţă jumătate dintre copiii de sub cinci ani din Yemen în 2021”, adică aproape 2,3 milioane de minori, au atras atenţia Organizaţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO), Fondul Naţiunilor Unite pentru copii (UNICEF), Programul Alimentar Mondial (PAM) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„Dintre ei, 400.000 riscă să fie afectaţi de malnutriţie severă şi ar putea muri dacă nu vor primi un tratament urgent”, au avertizat ele într-un comunicat comun. Numărul este în creştere cu 22% comparativ cu 2020.

„Cu fiecare zi care trece fără să se acţioneze, mor mai mulţi copii. Organizaţiile umanitare au nevoie urgentă de resurse previzibile şi un acces nerestricţionat la populaţie la faţa locului”, a alertat directoarea generală a UNICEF, Henrietta Fore.

De asemenea, circa 1,2 milioane de femei însărcinate sau cu bebeluşi ar urma să sufere de malnutriţie acută în 2021, au subliniat cele patru agenţii ale ONU.

Conform acestora, nivelurile de malnutriţie acută severă sunt printre cele mai ridicate din Yemen de la escaladarea conflictului în 2015, data intervenţiei coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită pentru a sprijini forţele guvernamentale împotriva rebelilor houthi, susţinuţi de Iran.

„Criza din Yemen este un amestec toxic de conflict, de colaps economic şi de lipsa gravă de finanţare pentru a oferi ajutorul vital”, a reamintit directorul executiv al PAM, David Beasley.

„Există o soluţie împotriva foametei: hrana şi sfârşitul violenţelor”, a insistat el.

ONU şi organizaţiile umanitare deplâng cu regularitate subfinanţarea în privinţa ajutorului internaţional pentru Yemen, în special în plină pandemie de COVID-19.

În 2020, planul de intervenţie umanitară pentru această ţară nu a primit decât 1,9 miliarde de dolari din 3,4 miliarde necesare, conform agenţiilor ONU.

(sursa: Agerpres)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite