ONG-urile, care riscă să piardă bani din sponsorizări din cauza măsurilor fiscale care se pregătesc, fac apel către Guvern

15 septembrie 2023, 17:53

Asociaţia Dăruieşte Viaţă, ONG-ul care construieşte primul spital oncologic de copii din România, ar putea pierde mai multe de jumătate din sumele pe care le atrage de la companii, dacă Guvernul va pune în aplicare aşa-discutata tăiere a sponsorizărilor.

Oana Gheorghiu, fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte Viaţă: Milioane de euro care ne-ar împiedica să ducem la bun sfârşit proiectul de la Marie Curie, acolo unde am terminat prima clădire, dar unde va trebui să facem încă o clădire, astfel încât să avem un campus medical adevărat. Guvernul României, oricare va fi el să fie va avea dreptul să pună în discuţie această lege doar în acel moment în care va face dovada faptului că e în stare să facă ce facem noi. Deocamdată nu construim spitale, nu avem un sistem de educaţie care să asigure copiilor un viitor adevărat. Nu e vorba despre bani, este vorba despre un atac la ONG-uri.

Guvernul pregătește o măsură care va reduce la jumătate procentul din profit pe care îl pot dona, de la 20 la 10 la sută. Mai mult, firmele nu vor mai putea redirecționa bani către ONG-uri prin intermediul ANAF.

George Roman, director de programe Salvaţi Copiii: Dacă vorbim despre organizaţia Salvaţi Copiii s-ar putea ca programele acelea care au ajustat foarte mult sistemul de sănătate să nu mai funcţioneze la aceleaşi dimensiuni. Mă refer la dotarea cu echipamente medicale moderne a maternităţilor. Până în acest moment, au fost 107 unităţi medicale introduse în programul nostru care au ajutat la salvarea a peste 140.000 de nou-născuţi.

Și ONG-urile din domeniul educației avertizează că vor rămâne mii de copii din programele lor fără mese calde, ajutor la teme sau rechizite. 14 asociaţii din domeniul Educaţiei cer Executivului să nu modifice facilităţile fiscale privind sponsorizările.

Andreea Nistor, director executiv Asociaţia pentru Valori în Educaţie: În cazul organizaţiei noastre, Asociaţia pentru Valori în Educaţie, ne propuneam să lucrăm în decursul acestui an şcolar cu 200 de şcoli. S-ar putea să ajungem în ipostaza în care să mai putem lucra doar cu 100 dintre acestea.

Am cerut lămuriri de la Ministerul Finanţelor, dar oficialii transmit că nu comentează până nu apare documentul.

În prezent, firmele pot direcționa parte din profit printr-un contract de sponsorizare sau prin completarea declaraţiei 177, dar asta numai după încheierea anului fiscal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite