Omul de afaceri Puiu Popoviciu, eliberat pe cauțiune la Londra

14 august 2017, 15:07

Puiu Popoviciu s-a prezentat dimineaţă împreună cu un avocat la poliţia londoneză. El fusese citat la o adresă indicată de Poliţia Română.

Omul de afaceri nu a fost însă arestat.

La scurt timp, el a fost eliberat pe cauţiune. A fost nevoit să plătească 200 de mii de lire sterline, trebuie să poarte brăţară electronică şi să se prezinte de 3 ori pe săptămână la poliţie.

Ministrul Justiţiei a declarat că autorităţile române pregătesc deja dosarul de extrădare. Tudorel Toader crede că procedura va fi rapidă.

Fostul şef al SIE, Cătălin Harnagea, are însă o altă perspectivă. El crede că Popoviciu va încerca să convingă autorităţile de la Londra să îşi ispăşească pedeapsa acolo, în condiţiile în care ar fi cerut cetăţenia britanică şi are şi rezidenţă acolo.

Omul de afaceri a fost condamnat definitiv la 7 ani de detenţie în dosarul terenurilor din Băneasa, însă el a reuşit să plece din ţară înainte de verdict.

____________________

ACTUALIZARE Puiu Popoviciu a plătit o cauțiune de 200 de mii de lire. Potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres, omul de afaceri va fi obligat să se supună unor norme de control prevăzute de legislaţia din Marea Britanie, inclusiv să se prezinte de 3 ori pe săptămână la o secţie de poliţie din Londra.

ACTUALIZARE Schimbul de date și informații a avut loc prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională — Biroul SIRENE, informează IGPR.

Poliția Română a informat Curtea de Apel București și Ministerul Justiției, instituții abilitate să se ocupe de extrădare.

ACTUALIZARE Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că în momentul în care va avea toată documentația, inclusiv de la Curtea de Apel, vor fi demarate procedurile pentru aducerea în țară a lui Puiu Popoviciu.

Din punctul de vedere al ministerului, toată procedura va dura „foarte, foarte puțin”.

ACTUALIZARE Surse din poliţie indicau că Puiu Popoviciu ar fi plecat din ţară la începutul lunii, către Monaco. Pe 2 august s-ar fi aflat la Londra, aşa că poliţia a cerut instanţei să emită un mandat european de arestare.

Omul de afaceri a fost condamnat definitiv de Înalta Curte la 7 ani de închisoare în dosarul „Băneasa”. Instanţa i-a scăzut pedeapsa de la 9 ani, cât primise la Curtea de Apel Bucureşti.

Popoviciu a fost găsit vinovat pentru că a pus mâna ilegal pe 224 de hectare de teren al Universităţii de Agronomie din Băneasa, unde s-au construit mall-uri şi sedii de birouri.

Latura civilă a procesului încă se judecă, iar prejudiciul se ridică la aproape 620 de milioane de lei.

În dosar a fost condamnat şi fostul rector al Universității de Agronomie, Ioan Alecu, la 6 ani de detenţie pentru abuz în serviciu.

Fostul şef al serviciului secret din Ministerul de Interne, Ilie Cornel Şerban, a primit 2 ani şi jumătate, iar fostul şef al Diviziei Operaţiuni, Petru Pitcovici, 2 ani cu suspendare.

Cei doi foști şefi ai seviciului secret au fost găsiţi vinovaţi pentru că au dat mită unui poliţist din DNA ca să facă o anchetă superficială, însă acesta i-a denunţat.

Alte 4 persoane au scăpat ca urmare a intervenirii prescripţiei. Printre ei şi fostul prefect din Bucureşti, Mihai Luican.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite