Omul de afaceri Mohammad Murad vrea să transforme fosta închisoare Doftana în hotel de lux. Ruinele au fost concesionate

7 iunie 2022, 21:02

Istoria penitenciarului Doftana începe în 1895, anul în care a fost dată în folosință clădirea ce avea să fie cunoscută drept „Bastilia românească”.

Construcția a fost puternic afectată la cutremurul din anul 1940.

Penitenciarul a fost desfiinţat în 1960 și transformat în muzeu, până la începutul anilor ’90.

În penitenciarul Doftana au ajuns liderii comuniști Nicolae Ceauşescu şi Gheorghe Gheorghiu-Dej, dar și legionarii Horia Sima şi Corneliu Zelea Codreanu.

În 2011, clădirea monument istoric de clasa A, cu o suprafaţă totală de aproape 11 hectare, a fost trecută din domeniul public în cel privat al localităţii Telega. Valoarea acesteia a fost estimată la peste 1,2 milioane de euro.

Clădirea și terenurile aferente au fost scoase la licitaţie în repetate rânduri, dar nimeni nu a fost interesat.

Afaceristul libanez Mohammad Murad s-a angajat să investească 10 milioane de euro în reabilitarea muzeului şi 15 milioane de euro în complexul turistic.

Dacă investiția va avea succes, s-ar putea dovedi o gură de oxigen pentru economia locală.

Specialiștii în turism spun că proiectul poate avea succes, mai ales că în străinătate există proiecte similare, extrem de profitabile.

Istoricii rămân sceptici cu privire la oportunitatea proiectului, mai ales că vorbim despre un monument istoric de clasa A.

Conform contractului, omul de afaceri Mohammad Murad va plăti statului o redevență anuală de 110 mii de lei. Lucrările de reabilitare ar putea începe, cel mai devreme, peste 2 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite