Omul de știință Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani

Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al familiei. Hawking a încetat din viață în locuința sa din Cambridge.

14 Martie 2018, 07:27 (actualizat 14 Martie 2018, 09:05) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Stephen Hawking "

"Suntem profund întristați că tatăl nostru iubit a murit astăzi. A fost un mare om de știință și un om extraordinar a cărui muncă și moștenire vor dăinui mulți ani", au declarat copiii săi - Lucy, Robert și Tim - într-un comunicat preluat de presa internațională.

Stephen Hawking s-a născut la 8 ianuarie 1942, în Oxford/ Anglia, a fost fizician englez, teoretician al originii universului şi unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de Matematică la Universitatea Cambridge, deţinută cândva de Isaac Newton.

Din 1963, de la vârsta de 21 de ani, Hawking suferea de o boală progresivă de neuron motor, afecţiune cunoscută sub numele de Scleroză laterală amiotrofică.

În anii ’80 reuşea să-şi mişte degetul mare de la mână pentru a scrie propoziţii ajutat de cursorul mouse-ului.

Paralizia a progresat, iar fizicianul a devenit complet imobilizat, şi-a pierdut vocea, fiind obligat să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat, conceput special pentru el de un prieten, care poate fi controlat cu mişcări ale muşchiului obrazului.

Hawking a elaborat, între altele,  un model matematic asupra originii și evoluției universului din momentul "marii explozii" inițiale, așa numitul  Big Bang.

A făcut și o serie de studii  asupra relației dintre găurile negre din univers și termodinamică.

Una dintre cărțile sale de referință - Scurta istorie a timpului - a fost vândută în 10 milioane de exemplare în întreaga lume.

Fizica teoretică este un domeniu în care dizabilitatea nu este un handicap. Totul stă în puterea minţii", aprecia profesorul britanic într-un interviu pentru BBC, unde a mărturisit că familia a avut un rol esențial pentru el în lupta pe care a dus-o cu boala. "Sunt mândru că am putut contribui la înţelegerea universului", a mai spus Hawking.

"Vreau să proclam mesajul tare şi răspicat. Trebuie să avem grijă de planetă. Dacă nu avem, rasa umană nu va supravieţui în următoarele mii de ani” - Stephen Hawking.

Astrofizicianul a avut nu numai o minte sclipitoare ci și umor pe măsură. "Sunt probabil mai cunoscut datorită apariţiei în Familia Simpson decât datorită descoperirilor mele", a spus Hawking.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI