Omul care trage sforile în cele mai importante dosare ale cancelarului german. Cine sunt „băieții lui Scholz”

Wolfgang Schmidt
Wolfgang Schmidt
17 februarie 2023, 11:25

Vizavi de holul spațios din biroul lui Scholz, la etajul șapte al sediului guvernului, se află Wolfgang Schmidt, șeful cancelariei, ministrul federal pentru sarcini speciale și cel mai apropiat consilier al lui Scholz de 20 de ani.

În ciuda faptului că este în mare parte necunoscut publicului larg, Schmidt este cel mai influent oficial din Berlin. El este omul la care politicienii germani și internaționali se adresează dacă doresc cu adevărat să modeleze politicile cancelarului. De asemenea, el este cel care trage sforile pentru toate deciziile guvernamentale importante, inclusiv în ceea ce privește așa-numita „Zeitenwende” – schimbarea epocală și fulminantă a politicii externe și de securitate a Germaniei, provocată de războiul Rusiei în Ucraina.

Schmidt „este cea mai importantă persoană după Scholz, deoarece cancelarul are o încredere atât de mare în el, îi ascultă părerea și îi încredințează atât de multe sarcini”, a declarat Markus Töns, un deputat de rang înalt din partea Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului.

Când secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vizitat Berlinul luna trecută pentru a discuta despre reticența Germaniei de a furniza tancuri Ucrainei, acesta s-a dus direct la Schmidt. Principalul consilier al lui Scholz gestionează, de asemenea, relațiile franco-germane, vorbind direct cu consilierul principal al președintelui francez Emmanuel Macron, Alexis Kohler. Și uneori Schmidt îi primește chiar și pe liderii sau vicepreședinții unor aliați mai mici, cum ar fi Republica Moldova sau Columbia, dacă Scholz nu este disponibil.

Dar acolo unde Schmidt, în vârstă de 52 de ani, și-a lăsat cu adevărat amprenta este ca arhitect cheie al „Zeitenwende”, a cărei primă aniversare Scholz o va marca în timpul discursului său de deschidere la Conferința de Securitate de la München, vineri.

Dedicarea lui Schmidt față de această politică – care a transformat Germania, deși cu reticență, într-unul dintre cei mai importanți susținători militari ai Ucrainei – este expusă într-un articol de opinie pe care l-a scris înainte de eveniment, în care vorbește despre Germania ca despre „un partener de încredere” care „își asumă responsabilitatea”.

„Spirit de încredere”

Șeful cancelariei nu se bagă în mod normal în politica externă, limitându-și activitatea la politica internă și la sarcini administrative. Faptul că Schmidt joacă un rol atât de important în politica externă este o sursă de controverse pe fondul unei dispute aprinse între Scholz și actualul său ministru de externe – Annalena Baerbock, de la Verzi.

„Schmidt vrea să concentreze dosarele importante de politică externă în cancelarie”, a declarat Anton Hofreiter, un deputat de rang înalt din partea Verzilor, care guvernează în coaliție cu SPD-ul lui Scholz și cu Partidul Democraților Liberi (FDP). Jürgen Trittin, purtătorul de cuvânt al Verzilor pentru politică externă, l-a acuzat recent pe șeful cancelariei că încearcă să înființeze un „minister de externe din umbră”.

Schmidt respinge criticile ca fiind „de-a dreptul absurde”.

Vorbind cu Politico la o cafea și o Cola dietetică în biroul său, Schmidt și-a apărat influența asupra deciziilor de politică externă, spunând că este de datoria sa, în calitate de șef al cancelariei, să reunească prioritățile diferitelor ministere și ale partenerilor de coaliție, fără a interveni.

„La urma urmei, treaba mea este, de asemenea, să contribui la asigurarea faptului că guvernul în ansamblu funcționează fără probleme și se află într-o poziție bună. Acest lucru include faptul că cancelaria lucrează foarte îndeaproape și într-un spirit de încredere cu toate departamentele”, a declarat Schmidt.

El a subliniat că își dorește o cooperare strânsă cu ministerul de externe, deoarece „este în interesul nostru comun ca guvernul german să vorbească pe o singură voce pe plan internațional. Mai ales în aceste vremuri, acest lucru este deosebit de important”.

Schmidt, care supervizează un personal de 870 de angajați din șapte departamente ale cancelariei, a mai spus că nu este un micro-manager, motiv pentru care majoritatea contactelor formale de politică externă – cum ar fi cele cu consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan – sunt gestionate de Jens Plötner, consilierul de politică externă al cancelarului, pe care Schmidt l-a angajat personal pentru acest post.

„Plötner este un diplomat incredibil de experimentat, pe care îl cunosc de mult timp și pe care îl stimez foarte mult”, a declarat Schmidt.

Cu toate acestea, chiar și politicienii din propriul său SPD sunt de acord că Schmidt, care supraveghează și serviciile de informații interne și externe ale Germaniei, este cel care ia deciziile importante, în strânsă coordonare cu cancelarul.

„Când vă gândiți la toate deciziile cheie de anul trecut – Zeitenwende, fondul special de 100 de miliarde de euro [pentru armamentul militar german], livrările de arme către Ucraina – Schmidt a jucat un rol central acolo”, a declarat Nils Schmid, purtătorul de cuvânt al SPD pentru politică externă.

Niels Annen, secretar de stat SPD pentru politica de dezvoltare, care îl cunoaște pe Schmidt încă din perioada școlii lor din Hamburg, a declarat că șeful cancelariei „a fost implicat intens în politica externă timp de mulți ani”, inclusiv o perioadă în care a fost vicepreședinte al Uniunii Internaționale a Tineretului Socialist la începutul anilor 2000.

„De atunci, el și-a făcut o mulțime de contacte internaționale și a cultivat o mulțime de rețele și, bineînțeles, activitatea guvernului federal beneficiază de acest lucru”, a spus Annen.

Cu toate acestea, Schmidt s-a confruntat cu critici pentru că a apărat și aplicat cu rigurozitate deciziile mai controversate ale cancelarului, cum ar fi refuzul său de lungă durată de a trimite tancuri germane în Ucraina. Acest lucru l-a pus nu numai în opoziție cu Verzii, ci a afectat și imaginea Germaniei în rândul aliaților, în special în Europa de Est și în țările baltice. Într-un caz controversat, Schmidt a încercat să respingă solicitările frecvente de livrare a tancurilor germane Leopard, comparându-le cu agitația legată de „armele-minune” naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Băieții lui Scholz

Schmidt este șeful unui grup în mare parte masculin de consilieri de top din jurul cancelarului, supranumit „băieții lui Scholz”, din care mai fac parte consilierul pe probleme de politică europeană și financiară Jörg Kukies, consilierul pe probleme de politică externă Plötner și purtătorul de cuvânt principal al guvernului Steffen Hebestreit (șefa biroului lui Scholz, Jeanette Schwamberger, este singura femeie din cercul apropiat al cancelarului).

Cu toții lucrează cu Scholz încă dinainte ca acesta să devină liderul Germaniei, dar cea mai strânsă legătură este cu Schmidt.

Cei doi s-au cunoscut la Hamburg la începutul anilor 1990, unde Scholz prezida filiala SPD din cartierul Altona, în timp ce Schmidt lucra la teza de doctorat în drept în speranța de a deveni judecător. Scholz a început rapid să îl placă pe Schmidt, al cărui păr lung, la vremea respectivă, l-a găsit destul de amuzant, deoarece îi amintea de el însuși cu un deceniu mai devreme.

Când Scholz a fost numit secretar general al SPD în 2002, l-a convins pe Schmidt să devină consilierul său personal. De atunci, cariera lui Schmidt a avansat în urma lui Scholz, care a devenit ministru al afacerilor sociale, apoi primar al orașului Hamburg, iar în 2018 vicecancelar și ministru de finanțe, înainte de a prelua funcția de cancelar în 2021.

În ciuda anilor de prietenie, Scholz și Schmidt sunt caractere complet diferite.

În timp ce cancelarul este adesea rezervat, taciturn și se luptă să își comunice deciziile, Schmidt este prietenos, vorbăreț și fermecător și nu are nicio problemă în a explica de ce tot ceea ce face șeful său este corect. La evenimentele de networking din bula politică berlineză, Schmidt poate fi găsit adesea până târziu în noapte socializând și discutând, cu o bere în mână sau jucând fotbal de masă.

„Este genul de om cu care ți-ar plăcea să mergi la grătar sau să stai într-un bar”, a declarat un oficial german care lucrează în mod regulat cu Schmidt.

De-a lungul anilor, abilitățile lui Schmidt de a crea rețele și de a face pe plac au devenit din ce în ce mai vitale pentru Scholz. Pe măsură ce social-democratul a fost implicat în scandaluri precum schema masivă de evaziune fiscală „CumEx” sau summitul G20 din 2017 de la Hamburg – care ar fi trebuit să prezinte orașul natal al lui Scholz ca oraș global, dar care s-a transformat într-un fiasco pe fondul unor demonstrații violente – Schmidt a venit în ajutor. Bazându-se pe rețeaua sa vastă de contacte, inclusiv mulți jurnaliști, Schmidt a lucrat zi și noapte pentru a-l scoate pe Scholz din linia de foc.

Cu manierele sale prietenoase, se pare adesea că Schmidt încearcă pur și simplu să câștige încrederea criticilor săi (sau a lui Scholz), îmbrățișându-i, la propriu, pe aceștia. Totuși, dacă această strategie nu funcționează, el poate fi dur ca piatra când vine vorba de apărarea intereselor cancelarului, spun persoanele care au intrat în conflict cu el.

„Scholz nu trebuie să fie drăguț – de aceea îl are pe Schmidt. Scholz nu trebuie să fie nici răutăcios – îl are pe Schmidt și pentru asta”, așa a descris săptămânalul german Zeit stilul său în 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite