OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial

Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă 'un risc foarte ridicat' la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), subliniind însă că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei, informează France Presse.

29 Noiembrie 2021, 12:00 (actualizat 29 Noiembrie 2021, 15:30) |

'Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron', subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni, care emite recomandări autorităţilor pentru a încerca să împiedice răspândirea noii variante virale.

'Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată', afirmă OMS.

'În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce', adaugă OMS.

Organizaţia subliniază totuşi că există în continuare numeroase necunoscute în privinţa Omicron: contagiozitatea sa, dacă ea este inerentă mutaţiilor constatate sau dacă provine din faptul că varianta poate ocoli mai bine răspunsul imunitar; nivelul de protecţie conferit de vaccinurile împotriva COVID-19 în ce priveşte contagiozitatea şi severitatea bolii; dacă varianta provoacă simptome mai grave.

Situația în lume

Experții din întreagă lume studiază noua variantă, astfel încât guvernele să poată lua măsurile potrivite în timpul cel mai scurt.

Tedros Ghebreyesus, director general al OMS: Apariția variantei Omicron, extrem de mutantă, subliniază cât de periculoasă și precară este situația noastră.

Christian Drosten, virolog, spitalul Charite din Berlin: De fapt nu ştim prea mult despre această variantă. Sunt destul de îngrijorat în acest moment. Sunt surprins de numărul mare de mutaţii în virus.

Japonia a anunțat că își închide granițele pentru toți străinii, după modelul Israelului. În urma cu doar 3 săptămâni, guvernul de la Tokyo anunțase unele relaxări în privință masurilor anti-Covid.

Fimio Kishida, premierul Japoniei: Cred că răspunsul nostru la riscul Omicron este mai puternic decât al altor state. Le cer cetăţenilor noştri să rămână calmi.

Între timp, varianta Omicron a fost raportată în noi zone ale lumii, Canada- 2 cazuri, Scoția- 6 cazuri și Portugalia, 13, la o echipă de fotbal. Unul din jucători revenise recent din Africa de Sud.

Varianta Omicron a fost depistată zilele trecute în Marea Britanie, Germania, Italia și Israel.

 

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 0°C
IASI 0°C -3°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 0°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -3°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI