OMS: Subvarianta BA.2 a tulpinii de coronavirus Omicron, detectată în 57 de ţări. BA.2 este mai contagioasă decât versiunea originală

COVID-19. Coronavirus
COVID-19. Coronavirus
2 februarie 2022, 07:09

Omicron, care se răspândeşte şi suferă mutaţii rapid, a devenit varianta dominantă în lume de când a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii, în urmă cu zece săptămâni.

În buletinul epidemiologic săptămânal, OMS a explicat că această variantă, care reprezintă peste 93% din totalul specimenelor de coronavirus recoltate în ultima lună, are mai multe subvariante: BA.1, BA.1.1 , BA.2 şi BA.3.

BA.1 şi BA.1.1 – cele mai vechi versiuni identificate – constituie încă peste 96% din secvenţele Omicron încărcate în baza de date globală GISAID.

Dar se constată o creştere semnificativă a numărului de cazuri care implică BA.2, care are mai multe mutaţii diferite faţă de versiunea originală, în special pe proteina spike marcând suprafaţa virusului şi care este esenţială pentru a penetra în celulele umane.

„Secvenţe desemnate BA.2 au fost transmise la GISAID de 57 de ţări până în prezent”, a subliniat OMS, adăugând că în unele ţări această subvariantă reprezintă acum mai mult de jumătate din secvenţele Omicron recoltate.

OMS a declarat că se ştiu încă puţine lucruri despre diferenţele dintre subvariante şi a cerut să se efectueze studii privind caracteristicile virusului, în special privind transmisibilitatea acestuia, capacitatea sa de a se sustrage protecţiilor imunitare şi virulenţa acestuia.

Mai multe studii recente au sugerat că BA.2 este mai contagios decât Omicron original.

Maria van Kerkhove, director tehnic al departamentului de combatere a maladiei COVID-19 din cadrul OMS, a declarat presei marţi că informaţiile despre subvariantă sunt limitate, dar unele date iniţiale au indicat că BA.2 a avut „o majorare uşoară a ratei de creştere în comparaţie cu BA.1”.

Omicron provoacă, în general, o boală mai puţin severă decât variantele anterioare ale coronavirusului şi Maria Van Kerkhove a subliniat că, până în prezent, nu există dovezi că subvarianta BA.2 ar fi mai gravă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite