Organizația Mondială a Sănătății face apel la mai multe fonduri pentru a sprijini sistemul medical din Ucraina, devastat de război

Directorul regional al OMS pentru Europa Hans Kluge
Directorul regional al OMS pentru Europa Hans Kluge
17 februarie 2023, 14:17

Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a declarat că Ucraina are nevoie în prezent de mai multe fonduri pentru a se putea acorda servicii de sănătate mintală şi de recuperare, asigurând totodată accesul populaţiei la serviciile sanitare.

„Ne propunem să ajungem la 13,6 milioane de persoane prin acest sprijin anul acesta”, a declarat Hans Kluge, în cadrul unei conferinţe de presă în oraşul ucrainean Jitomir.

„De aceea am cerut mai multe fonduri pentru 2023 – 240 de milioane de dolari: 160 de milioane de dolari pentru Ucraina şi 80 de milioane de dolari pentru ţările care găzduiesc refugiaţi”, a mai spus el.

Hans Kluge a declarat că aproape 10 milioane de persoane pot suferi în prezent de o afecţiune mentală în Ucraina.

El a descris sistemul de sănătate ucrainean ca fiind „remarcabil de rezistent” în pofida faptului că a suportat aproape 780 de atacuri militare împotriva sa.

Ucraina are însă nevoie de mai multe ajutoare pentru mobilitate, precum scaune cu rotile pentru cei care au fost grav răniţi în conflict.

Un sondaj al OMS a arătat că 10% dintre ucraineni întâmpină dificultăţi în a avea acces la medicamente, inclusiv din cauza deteriorării sau distrugerii farmaciilor şi a lipsei stocurilor, a mai spus Kluge.

O treime dintre persoanele chestionate au declarat că nu-şi mai pot permite medicamentele de care au nevoie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite