Sunt peste 1,32 milioane de oameni infectați în întreaga lume și au murit peste 74.000 - acesta e ultimul bilanț. Iar experții avertizează că încă nu s-a atins vârful pandemiei. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe țări încep să vorbească despre o anumită relaxare a restricțiilor adoptate până acum, deși Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) atrage atenția că e prea devreme pentru asemenea decizii.
Danemarca a fost una dintre primele țări care au luat măsuri stricte pentru a opri răspândirea coronavirusului. Dar anunță acum că peste o săptămână va renunță la unele restricții. Pe 15 aprilie se redeschid creșele, grădinițele, iar elevii de până în clasa a șasea vor putea reveni la școală.
Cehia anunțase și ea relaxarea unor măsuri: e permisă practicarea unor sporturi în aer liber, pot fi deja deschise afaceri cum ar fi magazinele de bricolaj sau ateliere de reparat biciclete.
Și Austria deschide magazinele mici, de pe 14 aprilie - cele de materiale de construcții și grădinărit, de exemplu.
Și totuși, OMS critică asemenea relaxări, directorul instituției spune că "e ca și cum un bolnav se dă jos din pat prea devreme și începe să alerge: boala riscă să recidiveze și să dea complicații".
Francezii sunt printre cei care au înăsprit măsurile de izolare: la Paris nu mai sunt permise activitățile sportive în aer liber, între orele 10 și 19.
Israelul a intrat în carantină totală, pentru vacanța Paștelui evreiesc: până vineri la ora 5 dimineața, nimeni nu are voie să iasă din casă.
Veste bună, în schimb, din China: pentru prima dată de la declanșarea epidemiei, nu s-a înregistrat în decurs de 24 de ore niciun nou deces.