OMS: Consumul de băuturi alcoolice ar trebui restricționat în perioada pandemiei

Organizația Mondială a Sănătății
Organizația Mondială a Sănătății
15 aprilie 2020, 15:31

Având ca scop îndrumarea și clarificarea unor aspecte legate de infecția cu noul tip de coronavirus, OMS și colaboratorii săi au întocmit un raport intitulat “Consumul de alcool și COVID-19: tot ce trebuie să știți”.

Frica și dezinformarea au dus la apariția unor mituri ce susțin că băuturile cu procent mare de alcool ar putea ucide virusul COVID-19. Nimic mai fals. Consumul oricărui tip de băutură alcoolică poate dăuna sănătății. O substanță cu un conținut ridicat de alcool eticlic sau așa-numitul etanol, mai ales dacă acest compus organic din clasa alcoolilor este contrafăcut și a fost înlocuit cu metanol, odată ce a fost ingerat, devine extrem de toxic pentru organism și poate avea consecințe grave pentru sănătate, iar în unele situații poate duce chiar la deces.

Consumul de alcool este asociat multor boli și tulburări mentale, afecțiuni ce pot slăbi organismul care devine astfel vulnerabil în fața virusului COVID-19. Consumul de băuturi alcoolice atacă sistemul imunitar și crește riscul apariției unor probleme de sănătate. Așadar oamenii ar trebui să reducă la minim consumul de băuturi alcoolice în general, dar mai ales în timpul acestei pandemii provocate de COVID-19.

Abuzul și dependența fizică de substanțe psihoactive, cum este alcoolul, sunt asociate tulburărilor psihice. Oamenii cu un grad crescut de risc pentru a dezvolta o adicție sau cei care sunt deja dependenți de consumul de alcool sunt cei mai vulnerabili, mai ales în condiții de autoizolare. Serviciile și personalul medical trebuie să fie în stare de alertă și să răspundă prompt fiecărei persoane care are nevoie de îngrijiri.

În lume, anual, trei milioane de decese sunt cauzate de consumul de substanțe alcoolice, iar o treime dintre victimele alcoolismului sunt în Europa. Este continentul cu cea mai mare pondere a consumului de alcool din lume. La nivel mondial, Europa are populația cea mai numeroasă de consumatori de băuturi alcoolice, cele mai multe afecțiuni psihice în rândul acestora și cea mai mare rată de decese cauzate de alcoolism.

“Consumul de alcool este excesiv în Europa și face prea multe victime. În timpul pandemiei de COVID-19, ar trebui să ne întrebăm la ce risc expunem oamenii când îi închidem în casă având la îndemână această substanță care este dăunătoare atât pentru sănătatea lor, cât și pentru efectele pe care le poate avea asupra celorlalți, inclusiv acte de violență”, a afirmat Carina Ferreira-Borges, managerul programului “Consumul de alcool și substanțe interzise”, din partea OMS Europa.

OMS afirmă că pe lângă reducerea problemelor cauzate de consumul de alcool  în general, ar trebui susținută restricționarea accesului la aceste produse, mai ales în timpul pandemiei provocate de noul coronavirus și în alte situații de urgență, iar relaxarea restricțiilor legate de consumul de substanțe alcoolice ar trebui să fie evitată. De asemenea, o importanță majoră o are informarea oamenilor asupra riscurilor la care se expun consumând alcool în timpul pandemiei, și nu numai.

Sursa: World Health Organization

Autor: Andrea Duță

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite