Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.

OMS: Consumarea a 50 de grame de carne procesată pe zi creşte cu 18 la sută riscul de cancer colorectal

Autorităţile române din domeniul Sănătăţii discută pe marginea raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care include carnea procesată pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen. Iar carnea roşie, în următoarea grupă de risc.

26 Octombrie 2015, 14:47 (actualizat 26 Octombrie 2015, 23:12) |
Mezeluri cancerigene
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

VIDEO
DEZBATERE ORA DE ȘTIRI / Mezeluri periculoase
Subiectul a fost comentat de invitaţii Orei de Ştiri: medicul endocrinolog şi specialist în nutriţie Virgil Stroescu, profesorul universitar doctor Constantin Ionescu -Târgovişte, specialist în Nutriţie şi Boli Metabolice, Sorin Minea, preşedintele Federaţiei patronale Romalimenta, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori de pe piaţa românească a mezelurilor şi Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România.

Planul de măsuri va fi stabilit imediat ce vom primi recomandările OMS. Potrivit raportului, 50 de grame de carne procesată pe zi, adică două feli de şuncă, cresc riscul de cancel colorectal cu aproape 18%. Cârnaţii, şunca şi salamul au ajuns pe lista neagră a produselor cancerigene.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii include carnea procesată pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen. Iar carnea roşie, în următoarea grupă de risc. De exemplu, carnea tocată şi micii ar putea fi încadrate în categoria alimentelor care favorizează apariţia cancerului. Studiul organizaţiei atrage atenţia asupra unor produse pe care românii le consum frecvent: salamul, cârnaţii, costita, şunca, baconul.

Anul trecut Fundaţia Mondială pentru Cercetarea Cancerului avertiza că există "dovezi solide" potrivit cărora un consum excesiv de carne roşie ar duce la  apariţia cancerului. De vina ar fi hematina, un pigment care dă cărnii culoarea specifică şi care afectează intestinul. Şi afumarea, uscarea sau sărarea cărnii pentru a o conserva duc la formarea de compuşi cancerigeni. Concluziile sunt confirmate şi de medicii români.

În ultimii ani în România, a crescut alarmant numărul cancerelor gastrice şi colorectale. Specialiştii spun caăde vină este alimentaţia necorespunzătoare.

1. CANCERUL  GASTRIC ÎN ROMÂNIA
Incidenţă        15 cazuri la 100.000 de locuitori
Mortalitate      13 cazuri la 100.000 de locuitori

2. CANCERUL   COLORECTAL ÎN ROMÂNIA
Cazuri noi/an       10.256
Decese/an            5.675

sursa Societatea Română de Chirurgie, Globocan

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 14°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 17°C 16°C
CONSTANTA 11°C 11°C
CRAIOVA 20°C 16°C
BRASOV 13°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 18 Aprilie 2019, 18:30
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 18-04-2019
Deschidere: 8271.64
Maxim: 8303.92
Mimim: 8251.06
Variatie: 0.1%
TLV
2.13
0.23%
FP
0.95
0%
SNN
10.60
1.72%
SNP
0.37
0.14%
BRD
13.40
0.15%
TEL
21.00
0.47%
SNG
33.30
0.6%
TGN
350.00
0.29%
SIF3
0.25
0.4%
M
28.50
0%
ARHIVĂ ȘTIRI