OMS: 10 la sută din populația planetei, infectată cu noul coronavirus. Stare de alertă maximă la Paris. Premierul britanic: Mai avem până obținem vaccinul

5 octombrie 2020, 20:26

La Paris și în 3 departamente învecinate a fost introdusă starea de alertă maximă în contextul extinderii noului coronavirus și a presiunii exercitate asupra spitalelor: 36 % din paturile de la terapie intensivă sunt ocupate cu pacienți bolnavi de COVID-19.

Restaurantele ar putea rămâne deschise dacă respectă noul protocol sanitar, însă barurile se închid. La fel sălile de sport și piscinele.

Jumătate din activitatea universităților se va desfășura online.

Criza sanitară nu s-a încheiat, spun autoritățile, iar vigilența trebuie să rămână sporită.

Toate măsurile sunt valabile pentru următoarele 15 zile, cu speranța că restricțiile vor vor reuși să frâneze numărul tot mai mare de îmbolnăviri.

De la Londra, premierul Boris Johnson anunță că următoarele zile sunt esențiale pentru a evalua eficientă noilor restricții impuse în Marea Britanie. El a explicat și stadiul în care se află vaccinul dezvoltat de cercetători de la Oxford.

Boris Johnson: Simt că sunt la un pas de a-l obţine, însă trebuie testat, validat corespunzător. Nu am ajuns încă acolo. Evident, dacă şi când vom avea un vaccin, crucial va fi să avem suficiente doze, să fim capabili să-l fabricăm şi să-l distribuim rapid în ţară.

OMS a lansat un nou avertisment privind perioada dificilă prin care trecem și răspândirea noului coronavirus.

Dr. Mike Ryan, director al OMS pentru programe sanitare de urgenţă: Cea mai bună estimare actuală ne spune că aproximativ 10% din populația planetei ar fi fost infectată cu virusul. Procentul variază în funcție de țară, de mediul urban versus rural și depinde de grupuri. Înseamnă că vasta majoritate a lumii rămâne în pericol.

Între timp, președinta Comisiei Europene rămâne în autoizolare, după 2 teste negative Covid. Respectă protocolul în vigoare, după ce săptămâna trecută a interacționat cu o persoană testată pozitiv.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite