Omicron tinde să se transmită accelerat şi comunitar și în România. Specialişti: Ar putea fi începutul sfârşitului pandemiei

Tulpina Omicron tinde să se transmită accelerat şi comunitar și în România. În curând va deveni dominantă, iar valul cinci va fi provocat majoritar de această variantă foarte contagioasă. Vestea bună, spun specialiştii, este că Omicron pare să aibă mai puţină putere şi ar putea fi începutul sfârşitului pandemiei. Dar există și o veste rea: nu putem şti ce mutaţii va mai avea virusul și nici cum vor reacționa la infecție cei nevaccinați. Sau cei vulnerabili. Multe răspunsuri le vom avea în 2-3 săptămâni.

01 Ianuarie 2022, 19:40 (actualizat 01 Ianuarie 2022, 21:28) Știrile TVR |

Cu aproape o sută de infectări cu Omicron depistate în toate colțurile țării, inclusiv la persoane care nu au fost în străinătate şi nici nu au avut legături cu cineva venit din afara țării, ne îndreptăm spre scenariul de răspândire comunitară a acestei tulpini.

Specialiştii estimează că în două săptămâni această tulpină ar putea deveni dominantă. Studiile arată că Omicron nu s-a manifestat până acum la fel de agresiv ca variantele precedente. Dar acest lucru e valabil doar pentru populaţia tânără şi cea sănătoasă ori vaccinată.

Medicul Radu Ţincu: E nevoie probabil de un răgaz de 2-3 săptămâni din acest moment ca să tragem concluzia dacă varianta Omicron este într-adevăr blândă pentru toate grupele de vârstă, iar dacă într-adevăr acest lucru se confirmă, este posibil ca valul cinci să fie şi ultimul val al pandemiei. De obicei variantele virale devin mai blânde pentru a coabita cu gazdele şi devin mai transmisibile. Până la acest moment toate mutaţiile SARS-COV 2 au mers în această direcție, însă nu putem şti, este un lucru care ţIne de hazard, ce fel de mutaţie sau cu ce alt tip de virus se poate întâlni în acest val cinci Omicron.

Autorităţile sunt oricum în alertă. Din cauza ratei scăzute de vaccinare mai ales în cazul populaţiei vulnerabile, valul cinci are toate datele să blocheze spitalele ca şi valul 4.

Astăzi au fost raportate 1451 de cazuri noi de îmbolnăvire cu SARS COV 2, în scădere faţă de ultimele două zile, dar şi testele au fost mai puţine. Sunt înregistrate și 27 de decese, iar la terapie intensivă sunt 395 de pacienţi.

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI