„Omenirea poate fi atacată de virusuri necunoscute?” | Ce răspundea reputatul virusolog Mircea Constantin Popescu într-un interviu realizat în septembrie 2019

Omenirea poate fi atacată de virusuri necunoscute? - îl întreba realizatorul Mihaela Crăciun, anul trecut, în septembrie, la emisiunea Articolul VII, la TVR Internațional, pe virusologul Mircea Constantin Popescu din Princeton, primul doctorand al academicianului Nicolae Cajal, cu o carieră strălucită în cercetarea virusurilor limfocitare în America.

31 Martie 2020, 18:36 (actualizat 31 Martie 2020, 18:41) |
Interviu virusologul Mircea Constantin Popescu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

“Nu numai virusurile, ci molecule care nu au nici un semn de viață dar care pot infecta un om și provoca o boală. Este ceea ce se cheamă acum prioni – elemente moleculare care pot infecta un om și provoca, de obicei, boli cronice și boli foarte grave ale creierului. Acești prioni sunt indestructibili. Nu îi poți distruge cu căldură, prin sterilizare, nici prin alte metode chimice, pur și simplu sunt elemente moleculare indestructibile aproape și trebuie să le avem acum în vedere în acest domeniu al inframicrobiologiei, al vieții și al elementelor care nu au semne de viață, dar care pot ataca ființa umană. Acesta este un punct de vedere.

Pe de altă parte, trebuie să știți că lumea virusurilor e enormă. Dacă luăm o linguriță dintr-un ocean putem găsi milioane de virusuri, milioane. […] Deci, suntem înconjurați de o multitudine care chiar dacă nu au viață, interacționează cu viața. Pornind de la aceste date, este imposibil să nu avem avem probleme cu noi și noi virusuri. Dacă mergem în amănunte trebuie să ne gândim și la om și la animalele care sunt gazde pentru virusuri și microorganisme în general. Problema este că noi, prin sistemul de civilizație modernă, facilităm transmiterea acestor virusuri de la un continent la altul, de la un pol la altul. Deci au acum un sistem extrem de favorabil pentru a se răspândi.

Al doilea factor este că există astăzi o omogenitate a structurilor umane și animale în care se pot înmulți. Deci, există această uniformitate în structurile în care virusurile trăiesc și care favorizează enorm răspândirea lor, și nu numai datorită comunicațiilor, ci în mediul uniform care este creat de către civilizație. Situația e monitorizată la nivel mondial foarte atent, pentru că o epidemie în aceste condiții se poate răspândi și provoca pagube imense.”, declara medicul Mircea Constantin Popescu.

Astăzi, Mihaela Crăciun a continuat dialogul, de data aceasta la distanță, și a reluat și întrebarea - Ce este de făcut?

“Cantitativ- mai multa distanțare socială, testare, identificare, izolare, spitale bine dotate, aparate de respirație, protecție anti-infecție. Calitativ - un efort imens contra-cronometru, pentru descoperirea unui tratament specific și a unui vaccin.”, a fost răspunsul doctorului Mircea Constantin Popescu.

Mircea Constantin Popescu alegea, în 1978, să preia un laborator al Centrului Medical al Universității Ilinois, refuzând o primă ofertă, de la Script Research Foundation din California. Aici, cei doi tineri cercetători cu care ar fi trebuit să colaboreze, au primit, în timp ce el era la Ilinois, Premiul Nobel pentru rezultate în domeniul virusurilor limfocitare. Românul a lucrat la un vaccin  personalizat pentru leucemie, din propriile celule stem ale pacientului.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI