Omenirea începe să trăiască pe datorie ecologică, consumând din resursele anilor următori. Drumul zilnic cu mașina la serviciu are cel mai puternic impact asupra mediului

28 iulie 2022, 19:05

Folosim resursele naturale într-un ritm de 1,6 ori mai rapid decât se pot regenera ecosistemele. Aşa am ajuns să epuizăm resursele Planetei pentru 2022 cu 4 luni mai devreme.

Roxana Puia, reprezentant ONG de mediu: „Omenirea începe să trăiască pe datorie ecologică, consumând din resursele anilor următori. Cum am ajuns aici? Pentru că am abordat acea mentalitate în care cumpărăm, consumăm, stricăm şi aruncăm şi pe urmă o luăm din nou de la capăt.”

La asta se adaugă şi risipa. Un sfert din mâncarea pe o cumpărăm ajunge direct la gunoi. Plasticul este un alt exemplu. Suntem la nivelul în care învelim plasticul în alt plastic.

Consum nesăbuit de orice creşte gradul poluare, iar efectele se văd deja. Unele specii sunt pe cale de dispariţie, apa începe să nu ne mai ajungă, iar solul se deşertifică într-un ritm accelerat.

Cristian Neagoe – reprezentant ONG mediu: „Putem începe să investim în tehnologii care nu consumă energiile Planetei, cum ar fi să folosim energia solară, energia vântului. Am putea să începem să ne eficientizăm clădirile, să nu mai investim în agricultură intensivă, ci să încercăm să mergem pe permacultură.”

Salvarea planetei stă şi în puterea fiecăruia dintre noi. Sunt suficiente gesturi mici, care, însă, vor face diferenţa.

Drumul până la serviciu are cel mai puternic impact asupra mediului înconjurător. La fiecare kilometru parcurs cu maşina personală lăsăm o amprentă de dioxid de carbon de 110 grame la fiecare kilometru parcurs. Cu autobuzul, emisiile aproape se înjumătăţesc, iar dacă alegem să mergem pe jos acestea sunt zero.

Putem proteja mediul înconjurător şi când mergem la cumpărături. Asiguraţi-vă că aveţi propria pungă. Puteţi căra o cantitate mai mare de produse şi poate fi reutilizată.

Ziua Depăşirii a fost calculată pentru prima dată în 1970. Singurul an în care a fost decalată a fost 2020, cu trei săptămâni. Reducerea activităţii umane în contextul restricţiilor impuse de pandemie a avut un impact pozitiv asupra resurselor Planetei.

VEZI ȘI Omenirea a consumat deja tot ce poate să producă planeta noastră într-un an fără să-şi epuizeze resursele

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite