Om de afaceri din Braşov, condamnat definitiv la 6 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene. Prejudiciul – 3 milioane de euro

Bani europeni
Bani europeni
4 aprilie 2022, 10:07

În acest dosar au fost implicaţi şi doi angajaţi ai Ministerului Agriculturii acuzaţi că au primit mită de la Florin Macovei, respectiv Viorel Brezeanu (însărcinat cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii – Direcţia Generală Control şi Antifraudă) şi Gabriel Potcovaru (angajat în cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Braşov), care primiseră la instanţa de fond (Tribunalul Bucureşti) 8 ani, respectiv 5 ani închisoare cu executare pentru luare de mită.

La judecarea apelului, cei doi angajaţi din Ministerul Agriculturii au scăpat de închisoare, Viorel Brezeanu a fost achitat, iar Gabriel Potcovaru a primit 3 ani cu suspendare, după ce Curtea de Apel Bucureşti a anulat toate interceptările realizare de SRI în dosar, judecătorii invocând o decizie a Curţii Constituţionale.

Pe latură civilă, CAB a menţinut decizia instanţei de fond prin care două firme deţinute de Florin Macovei – SC Andrasel Spaco 2011 SRL şi SC Casiopeia Spaco SRL – trebuie să plătească amenzi de 290.000 lei, respectiv 240.000 lei, iar omul de afaceri să achite 6,6 milioane lei Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Iniţial, în acest dosar a fost trimis în judecată un alt om de afaceri din Braşov – Gheorghe Dudu, însă acesta a fost judecat separat şi condamnat definitiv în martie 2017 la 2 ani şi 5 luni închisoare cu suspendare, pentru dare de mită şi fraude cu fonduri europene.

Conform DNA, în perioada 2011 – 2014, Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, oameni de afaceri din judeţul Braşov, au urmărit obţinerea de finanţare comunitară nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu depăşirea plafoanelor legale maxime. Procurorii susţin că cei doi sunt prieteni foarte apropiaţi, astfel că au folosit acelaşi plan infracţional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă