Olimpicii de a XII-a au trebuit să-l denunţe pe Moromete pentru atitudinea anticomunistă. Furtună între profesori şi părinţi

27 februarie 2017, 20:52

„Imaginează-ţi că te numeşti Luca Străjescu şi eşti personajul care colectează cotele ţăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeţii de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunţi calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota”.

Acest subiect i-a iritat în primul rând pe părinţii elevilor de clasa a XII-a care au fost la olimpiada de Română în Prahova. Şi mulţi profesori s-au declarat indignaţi.

… a transfera denunţul în curriculumul şcolar, fie şi în forma asta, a subiectelor de olimpiadă, întrece limitele bunului simţ. Dar spune foarte mult despre lumea de azi, a denunţului. Olimpiadele denunţului” , a scris pe Facebook Dan Gulea, unul dintre profesorii evaluatori, cadru didactic la Colegiul Naţional Mihai Viteazu din Ploieşti.

A fost o provocare şi un exerciţiu de imaginaţie, precizează chiar una dintre elevele olimpice, care a şi obţinut un punctaj important: 116 din 120.

În scandal s-a implicat şi Ministerul Educaţiei. A precizat că subiectele au fost realizate în comun pentru judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Prahova şi a luat primele măsuri.

Pentru a preîntâmpina situații de acest gen, Ministerul Educației a decis ca, începând cu anul școlar 2017-2018, subiectele pentru etapele județene să fie elaborate de specialiștii din grupurile de lucru din Ministerul Educației„, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Astfel ar urma să se asigure o abordare unitară a subiectelor la nivel naţional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite