Ucraina, mulţumită de "amânarea" deciziei CIO în privinţa participării ruşilor la JO 2024

Ucraina s-a declarat mulţumită de "amânarea" deciziei Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) privind posibila participare a sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris, din anul 2024, organismul internaţional evitând să tranşeze marţi această problemă, scrie AFP.

29 Martie 2023, 09:24 (actualizat 29 Martie 2023, 15:49) Știrile TVR |
Jocurile Olimpice

"Am reuşit să amânăm decizia privind integrarea ruşilor şi belaruşilor la Jocurile Olimpice din 2024", a anunţat ministrul ucrainean al Sportului, Vadim Gutţait, într-o postare pe Facebook. El a precizat că vrea să "lucreze" pentru ca niciun sportiv "patriotic" rus "să nu poată intra pe arenele sportive internaţionale".

CIO recomandă reintegrarea reintegrarea ruşilor şi belaruşilor, cu condiţia ca aceştia să "nu susţină în mod activ războiul din Ucraina" şi să nu fie "sub contract" cu armata sau organele de securitate din Rusia.

Această recomandare a fost criticată de Ucraina, Polonia, Lituania, Estonia şi Letonia, care au dat publicităţii luni o declaraţie comună în care au precizat că "nu există niciun motiv pentru a ne îndepărta de la regimul de excludere a sportivilor ruşi şi belaruşi instituit de CIO cu mai bine de un an în urmă", după invadarea Ucrainei de către Rusia.

CIO a recomandat excluderea sportivilor din Rusia şi Belarus în martie 2022, după invazia din Ucraina, dar la începutul anului a dezvăluit un plan de reintegrare a sportivilor din aceste ţări în competiţiile internaţionale pentru a putea obţine calificarea la JO 2024 de la Paris.

Sportivii ruşi şi belaruşi pot participa la competiţiile de calificare din Asia, iar federaţiile internaţionale sportive pot decide revenirea lor în competiţiile proprii, aşa cum s-a întâmplat deja în cazul boxului şi al scrimei.

 

sursa Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI