Olguța Vasilescu: Augustin Lazăr trebuie să plece imediat din funcția de procuror general

Purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Lia Olguța Vasilescu, îi solicită procurorului general al României, Augustin Lazăr, să își dea demisia imediat și să își ceară scuze public pentru că a ocupat această înaltă funcție din sistemul judiciar românesc, deși a întreprins acțiuni de poliție politică în timpul regimului comunist, se arată într-un comunicat al PSD.

02 Aprilie 2019, 15:48 (actualizat 02 Aprilie 2019, 15:52) Știrile TVR |
Purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Lia Olguța Vasilescu

„A refuza eliberarea legală a unei persoane pentru că a criticat politica represivă a Partidului Comunist se numește poliție politică. Acest lucru l-a făcut Augustin Lazăr când era șeful acelei comisii de la Penitenciarul Aiud pentru eliberarea condiționată a unor dizidenți politici. Nu avem nevoie de un certificat CNSAS pentru a stabili asta”, a declarat Olguța Vasilescu.

Purtătorul de cuvânt al PSD a subliniat că la 30 de ani de la căderea comunismului, România se află în situația revoltătoare ca procurorul cu cel mai înalt grad din sistemul judiciar să fi fost un agent de poliție politică a regimului comunist.

„După dezvăluirile privind trecutul său, fiecare zi în care Augustin Lazăr ocupă funcția de procuror general al României este o încălcare gravă a valorilor democratice și o ofensă  de netolerat pentru toți dizidenții din timpul regimului comunist și pentru toți ce care au luptat la Revoluție. Îi cer deci să plece imediat din funcție și să își ceară scuze față de cei pe care i-a făcut să sufere în timpul comunismului”, a solicitat Vasilescu.

Reprezentanta PSD a mai subliniat că dacă Augustin Lazăr va refuza să își dea demisia, atunci președintele Iohannis va trebui să acționeze imediat în sensul revocării sale din funcție. „Are pe masă propunerea de revocare. Chiar astăzi poate semna decretul, pentru a înlătura această pată rușinoasă de pe obrazul Justiției din România. Putem presupune că până acum nu a știut trecutul tulbure al lui Augustin Lazăr. Dar de acum înainte nu mai are nicio scuză. Dacă nu-l revocă, devine complice și își va murdări mâinile și conștiința cu păcatele acestui procuror al poliției politice comuniste. Să nu uităm și ca singurul procuror invitat să vorbească în fața Curții Europene a Drepturilor Omului a fost, culmea, torționarul Augustin Lazăr care a călcat în picioare drepturile fundamentale ale unui dizident politic. Ce palmă pentru România și pentru Europa!”, a mai afirmat Lia Olguța Vasilescu.

Lazăr respinge acuzaţiile că ar fi refuzat eliberarea unui dizident anticomunist din închisoare

Procurorul general Augustin Lazăr a făcut luni precizări în legătură cu articolele de presă în care era acuzat că a refuzat eliberarea unui dizident anticomunist din Penitenciarul Aiud la mijlocul anilor '80, susţinând că doar instanţa de judecată avea atributul de a pune în libertate condamnaţii.

Într-un mesaj pe Facebook, Augustin Lazăr susţine că, în perioada 1985 - 1986, a activat ca procuror criminalist în cadrul Procuraturii Alba Iulia, calitate în care a îndeplinit periodic şi atribuţii privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situaţia tuturor condamnaţilor ce îndeplineau fracţia de pedeapsă pentru liberare condiţionată.

"Contrar afirmaţiilor lansate de unele instituţii de presă, rolul acestei comisii nu era de a dispune punerea în libertate a unor condamnaţi, acesta fiind exclusiv atributul instanţei de judecată, ci de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice prevăzute de art. 59 - 60 din Codul penal din 1969: îndeplinirea unei fracţii minime obligatorii din pedeapsa ce se execută şi inexistenţa rapoartelor de sancţionare disciplinară. Pedepsele cu închisoarea se executau în temeiul mandatelor de executare emise în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare, iar procesele-verbale ale Comisiei pentru liberare condiţionată se trimiteau instanţei de judecată competente, persoanele condamnate putându-se adresa instanţei de judecată şi în cazul unor constatări negative ale Comisiei", spune Lazăr.

Procurorul general precizează că nu poate confirma date despre persoana care apare în documentele publicate în presă.

"Având în vedere perioada lungă de timp care a trecut, precum şi imposibilitatea consultării unor documente originale (în special a hotărârii judecătoreşti emise în cauza respectivă) care să probeze situaţia evocată, precizez că nu pot confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în articolele de presă", explică Lazăr.

Conform unor articole publicate în presă, un procuror din judeţul Alba, cu numele de Augustin Lazăr, a refuzat în două rânduri să elibereze un dizident anticomunist la mijlocul anilor '80.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 6°C 5°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 4°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI