Olanda: Viitor politic incert pentru premierul considerat mincinos Mark Rutte, după scandalul în care a fost implicat Fiscul olandez

3 aprilie 2021, 17:05

12 ore grele pentru Mark Rutte în parlamentul de la Haga unde credibilitatea, integritatea și memoria politicianului au fost puse la îndoială. Criza a apărut după ce Mark Rutte a recunoscut că a discutat în privat ce slujbă ar trebui să primească un deputat proeminent care îi criticase fostul cabinet. Rutte spusese anterior că nu a făcut acest lucru.

Mark Rutte, premierul desemnat al Olandei: „Vă spun adevărul. Am făcut o greşeală şi memoria mi-a jucat feste, dar ce vă spun acum e adevărat. Nu mint şi Olanda, parlamentul, toată lumea trebuie să aibă o opinie legat de asta.”

Supranumit „Teflon” Mark pentru abilitatea sa de a rezista scandalurilor în care a fost implicat de-a lungul vremii, politicianul conservator riscă să rămână fără susținerea aliaților săi, pe care oricum a obținut-o la limită. Și-a cerut scuze public deputatului creștin-democrat Pieter Omtzigt al cărui nume a generat întreg scandalul. În jurul datei de 25 martie, când discuțiile pentru formarea unui nou guvern s-au suspendat aparent fără nici o explicație, a circulat un document al coaliției. În dreptul numelui său era notat: poziție în altă parte.

Creștin-democrații au făcut parte din coaliția de guvernământ și așa se explică de ce poziția lui Omzigt ar fi fost negociată, nu este clar unde și cu cine.

Chiar dacă a supraviețuit acestei moțiuni, care dacă ar fi trecut l-ar fi scos pe Rutte din poziția de premier desemnat, viitorul politicianului de 54 de ani este încă incert. Liderul celei mai mari formațiuni din coaliție a declarat după votul din parlament că nu e sigur dacă îl va mai susține în continuare la formarea viitorului executiv. La alegerile de luna trecută, partidul de centru dreapta condus de Rutte a câștigat detașat primul loc, dar nu și suficiente mandate pentru a forma un guvern monocolor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite