Olanda: Premierul Mark Rutte – politicianul nordic tipic, care merge cu bicicleta şi predă la gimnaziu

16 martie 2017, 15:28

Mark Rutte este politicianul nordic tipic. Nu este înconjurat de bodyguarzi, ca alţi lideri europeni.

Merge mult pe bicicletă şi în continuare predă la un gimnaziu olandeză şi studii sociale.

Mark Rutte tocmai a împlinit 50 de ani. A terminat istoria la Universitatea Leiden, din Olanda, dar încă din timpul studiilor s-a implicat în organizaţia de tineret al VVT, în denumirea completă Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie, pe care azi îl conduce.

În primii ani după facultate a lucra la câteva companii multinaţionale mari, ca director de resurse umane. În politică a început să ocupe funcţii din 2002-2003. Treptat, a urcat în partid, şi în 2010 a ajuns să formeze guvernul – primul executiv liberal din ultimii peste 70 de ani din istoria ţării.

Temporar, a avut chiar o coabitare de scurtă durată cu actualul rival, Geert Wilders.

Mark Rutte: „Ne asumăm riscuri împreună pentru ca această ţară să poată ieşi din criză. Şi voi explica în ce fel. Aşa că vă mulţumesc, d-le Wilders, pentru că nu puteaţi ilustra mai bine diferenţele politice dintre noi„.

Mark Rutte a lucrat şi pentru Naţiunile Unite.

Într-un discurs din 2014 amintea că Olanda este gazda multor instituţii judiciare, printre care Curtea Internaţională de Justiţie şi Curtea Penală Internaţională, aşa că ţara sa are un respect aparte pentru legislaţia internaţională şi cea a drepturilor omului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite