Olanda și Germania impun restricții la consumul de ouă, după contaminarea cu substanța nocivă Fipronil

4 august 2017, 20:41

Mii de magazine din marile lanţuri alimentare din Germania au retras ouăle de pe rafturi, ca măsură de precauţie. Unele loturi, importate din Olanda, erau suspectate de contaminare cu o substanţă nocivă.

Autorităţile germane se tem că scandalul e abia la început. A izbucnit acum câteva zile, în Olanda: Fipronil, insecticidul otrăvitor, a fost descoperit din întâmplare la un control de rutină al calităţii ouălor.

Substanţa e utilizată în mod obişnuit în produsele veterinare împotriva puricilor, păduchilor şi căpuşelor, dar e interzisă la animalele destinate consumului.

La niveluri ridicate, Fipronil poate afecta ficatul, tiroida şi rinichii.

Dacă luăm în calcul valorile maxime depistate în Belgia şi în Olanda, riscul e maxim pentru copiii care au mâncat două ouă pe zi.

La originea crizei sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au lucrat cu firma Chickfriend, specializată în deparazitare. Nu se ştie cine şi când a adăugat substanţă toxică în produsele de decontaminare livrate fermelor cercetate. În 17 dintre ele a fost identificat Fipronilul.

Decizia autorităţilor olandeze a fost una drastică: închiderea şi verificarea tuturor celor 180 de ferme de pui din Olanda până duminică. Şi tot până atunci, populaţia a fost atenţionată că ar fi bine să nu mai mănânce ouă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite