Oile au început să fete mai devreme faţă de anii trecuţi. Preţul cărnii de miel nu va fi mai mic faţă de anul trecut

Veşti bune pentru crescătorii de animale, dar şi pentru românii amatori de bunătăţi tradiţionale. Cu două luni înainte de Paşte, ciobanii din Alba nu îţi mai văd capul de treabă. Din cauza iernii blânde oile au fătat mai devreme aşa că mieii vor avea timp să ajungă la o greutatea optimă până la sărbătorile pascale.

31 Ianuarie 2023, 18:58 Știrile TVR |

Vremea caldă şi temperaturile pozitive au fost de partea ciobanilor din Alba iar oile au început să fete mai devreme faţă de anii trecuţi. Aşa că saivanele şi grajdurile s-au umplut de mii de miei albi, negri sau brumării.

Pentru că mai sunt două luni până la Paşte, crescătorii de oi spun că animalele au suficient timp să atingă greutatea optimă pentru sacrificare.

După toamna prelungită şi iarna blândă oile din munții Apuseni și din munții Sebeșului au început să fete încă din luna decembrie, iar mieii încep deja să crească. Ciobanii se bucură că de Paşti vor avea la vânzare miei mai mari, aşa că vor câştiga mai bine faţă de anii trecuţi.

În ultimii ani, odată cu schimbarea climei, ciobanii au învățat să controleze perioada în care se nasc mieii, prin devansarea intervalelor de împerechere a oilor. Însă asta nu înseamnă că preţul cărnii de miel va fi mai mic faţă de anul trecut.

Județul Alba se numără printre zonele cu tradiție în creșterea oilor, iar numărul de ovine înregistrat este de peste 350.000 de exemplare. În fiecare an, de aici pleacă la export sau pentru consum zeci de mii de miei, iar brânza de oaie poate fi găsită la comercianți din toată Transilvania.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI