Oile au început să fete mai devreme faţă de anii trecuţi. Preţul cărnii de miel nu va fi mai mic faţă de anul trecut

31 ianuarie 2023, 18:58

Vremea caldă şi temperaturile pozitive au fost de partea ciobanilor din Alba iar oile au început să fete mai devreme faţă de anii trecuţi. Aşa că saivanele şi grajdurile s-au umplut de mii de miei albi, negri sau brumării.

Pentru că mai sunt două luni până la Paşte, crescătorii de oi spun că animalele au suficient timp să atingă greutatea optimă pentru sacrificare.

După toamna prelungită şi iarna blândă oile din munții Apuseni și din munții Sebeșului au început să fete încă din luna decembrie, iar mieii încep deja să crească. Ciobanii se bucură că de Paşti vor avea la vânzare miei mai mari, aşa că vor câştiga mai bine faţă de anii trecuţi.

În ultimii ani, odată cu schimbarea climei, ciobanii au învățat să controleze perioada în care se nasc mieii, prin devansarea intervalelor de împerechere a oilor. Însă asta nu înseamnă că preţul cărnii de miel va fi mai mic faţă de anul trecut.

Județul Alba se numără printre zonele cu tradiție în creșterea oilor, iar numărul de ovine înregistrat este de peste 350.000 de exemplare. În fiecare an, de aici pleacă la export sau pentru consum zeci de mii de miei, iar brânza de oaie poate fi găsită la comercianți din toată Transilvania.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite