Oficiile de stare civilă vor avea o bază de date comună, digitalizată. Proiectul va fi implementat complet în maximum trei ani

29 ianuarie 2018, 21:28

Într-o lume informatizată, la ghișeele de Stare Civilă și Evidență a Populației din România nimic nu se poate face fără pix, hârtie și xerox.

Autoritățile promit însă că, în viitorul apropiat, cele mai importante evenimente din viața unui cetățean vor face pasul în lumea digitală. Pentru început, căsătoria, divorțul, nașterea și decesul.

Informatizarea va reduce numărul drumurilor la ghișee și va elimina complet cozile actuale. Totul se va putea face online. De la completarea formularelor tipizate până la plata online și programările pentru eliberarea documentelor.

Informatizarea se va face cu bani europeni. Autoritățile au trimis deja spre aprobare proiectul de peste 34 de milioane de lei.

Digitalizarea va include și documentele din ultima sută de ani, ceea ce va însemna că va fi un proces destul de anevoios.

Proiectul va fi implementat complet în maximum trei ani.

Din banii europeni va fi creată infrastructura și se vor cumpăra computere pentru toate oficiile de stare civilă din țară.

Baza de date va fi administrată de Ministerul Afacerilor Interne şi de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite