Oficial ONU: Bărbați și băieți printre presupusele victime ale violurilor soldaților ruși în Ucraina

Printre presupusele victime ale violurilor de către soldații ruși în Ucraina se numără și bărbați și băieți. Zeci de cazuri de violență sexuală din partea forțelor invadatoare sunt deja investigate, au declarat marți oficiali ONU și ucraineni.

05 Mai 2022, 08:31 (actualizat 05 Mai 2022, 08:40) Știrile TVR |
Ororile războiului din Ucraina

Am primit rapoarte, neverificate încă... despre cazuri de violență sexuală împotriva bărbaților și băieților din Ucraina”, a declarat Pramila Patten, reprezentantul special al ONU pentru violența sexuală în timpul războiului, la o conferință de presă la Kiev, transmite The Guardian.

Patten a adăugat că poate fi deosebit de dificil pentru victimele violului să raporteze agresiunea. Este greu pentru femei și fete să raporteze violul din cauza stigmatizării, printre alte motive, dar adesea este și mai greu pentru bărbați și băieți să vorbească despre traumă,  trebuie să creăm acel spațiu sigur pentru ca toate victimele să raporteze cazuri de violență sexuală.”

Ea a avertizat că zeci de cazuri de violență sexuală care sunt investigate până acum „reprezintă doar vârful aisbergului”, deoarece a îndemnat supraviețuitorii să se prezinte, iar comunitatea internațională să găsească autorii și să-i tragă la răspundere. „Documentația de astăzi va fi urmărirea penală de mâine”, a spus ea.

Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat marți că biroul său a colectat rapoarte de violență sexuală din partea trupelor ruse împotriva bărbaților și femeilor de toate vârstele, de la copii până la persoane în vârstă.

Vorbind la o conferință de presă din suburbia Irpin din Kiev, Venediktova a spus că Moscova a folosit violul ca strategie deliberată. „Acesta este, desigur, pentru a speria societatea civilă pentru a face totul pentru a forța Ucraina să capituleze”.

Au existat puține relatări publice despre violența sexuală în Ucraina. Unele victime au părăsit țara, iar altora care au rămas le este frică să vorbească despre experiența lor, a spus Venediktova.

Cu toate acestea, echipele de procurori și anchetatori au adunat dovezi ale violenței sexuale pe scară largă, de când forțele ruse s-au retras cu puțin peste o lună în urmă.

Violurile în grup, atacurile sub amenințarea armei și violurile comise în fața copiilor se numără printre mărturiile sumbre pe care le-au adunat de la victime și familiile acestora.

Comisarul țării pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova, a documentat oficial cazurile a 25 de femei care au fost ținute într-un subsol și violate sistematic în Bucha, învecinat cu Irpin.

Medicii legiști care efectuează examinări post-mortem asupra femeilor îngropate în gropi comune spun că au găsit și dovezi că unele au fost violate înainte de a fi ucise de forțele ruse.

Reprezentantul ONU, a declarat că se află în vizită la Kiev informațiilor copleșitoare despre violența sexuală larg răspândită și sistematice în conflict și din cauza riscului pentru femeile ucrainene de a ajunge victime ale traficului dacă încearcă să fugă de conflict.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI