Ofițerii merg din școală în școală. Proiect pilot al Agenţiei Naţionale Antidrog pentru a le vorbi elevilor despre riscul consumului de stupefiante

17 noiembrie 2022, 17:06

Alexandru, elev: Știu numai din zvonuri că la liceul x se consumă, sunt drogați, însă nu știu un exemplu concret. Însă în anumite grupuri de prieteni știu de anumite cazuri în care s-au consumat droguri și încă se mai consumă. Canabis, cocaină. În interiorul școlii n-am auzit, dar după școală, da.

Ovidiu, elev: Nu, nu am auzit de cazuri de consum de drog la școală. Am auzit de a deține sau a trafica droguri în incinta școlii. Toți cunoaștem persoane care au consumat sau care consumă în prezent droguri. Drogurile sunt scumpe și făceau chestia asta la prețul de a nu mânca în ziua aia.

Ascuns sub preș sau ignorat, fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor există. Se vede la festivaluri și chiar în școli, în cifrele specialiștilor.

Un tânăr a murit de supradoză în timpul unui concert în vară, iar dintr-o școală din Capitală trei eleve au fost preluate de ambulanță după ce au consumat o țigară cu marijuana.

O să asociezi inevitabil distracția sau o stare de bine, doar atunci când fumezi o marijuana. O țigară cu marijuana. Asta e dependența. Nu o să poți să funcționezi, să te simți bine fără o țigară.

Cătălin Niculae a fost dependent de droguri vreme de 16 ani. Nu mai putea comunica în fraze, ci doar în propoziţii scurte şi a făcut inclusiv închisoare. Dar a fost salvat, iar de ani buni încearcă şi el să îi salveze pe alţii.

Lecția prevenirii consumului de droguri este organizată de Agenția Națională Antidrog care, pentru elevii mai mici au găsit altă formulă de informare.

Cătălin Niculae, director adjunct Teen Challenge România: Nu recunosc, dar ne dăm seama din întrebările pe care ei le pun că au idee ce înseamnă drogurile sau au pe cineva în anturaj care consumă, însă ei direct nu recunosc. Încă e un subiect tabu de care multora le e frică să vorbească.

Şi Georgiana a fost consumatoare 8 ani, 5 dintre ei cu un nivel adânc de dependenţă, dar din 2009 e alt om.

Georgiana Drăgan Moldovan, fostă consumatoare de droguri, director Centrul de fete House of Joy: Adevărul despre droguri este că îți vând niște iluzii. Și anume că îți dau o senzație inedită, că ești diferit, că ești cool, că te integrezi în grup, că experimentezi ceva nou și îți vând această iluzie până la punctul în care îți fură totul.

Oficial, aproape 10 la sută dintre elevii de 16 ani au experimentat cel puţin o dată un anumit tip de drog.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite