Oferte astronomice la gaze. Prețurile au crescut, dar consumatorii plătesc după plafon

26 mai 2022, 19:23

0,53 de lei pe kWh, fără TVA, sau 0,63 de lei cu TVA, plus tarifele de transport și distribuție, începând cu 1 iulie. Așa arată oferta primită de un client casnic al unuia  dintre cei mai mari furnizori de gaze din țară.

Același client primea în urmă cu un an o ofertă cu un preț de 0,15 lei pe kWh, fără TVA. O creștere de 253%.

Însă prețul pe care îl va plăti efectiv va fi de 0,31 de lei pe kWH, cu toate taxele incluse, pentru că acesta este plafonul stabilit pentru toată lumea prin ordonanță de urgență, până la sfârșitul lunii martie a anului viitor.

Chiar și așa, costul crește semnificativ.

Pe piață sunt însă mai mulți furnizori cu oferte diferite, toate mult mai mari că până acum, spun specialiștii.

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: 70% din consumatorii din România, până la 1 iulie, aveau prețuri în contract mai mici de 0,31. Este o creștere care pleacă de la 30-40% și ajunge până la 120%. În ceea ce mă privește, creșterea de preț de la prețul pe care îl am acum la cel plafonat e de 138%.

Pentru cei care nu aveau până acum prețuri la fel de bune, scumpirea din iulie nu va fi la fel de consistentă, iar cei care deja plăteau 0,31 de lei pe KWH nu vor resimți nicio majorare, deocamdată.

Ion Lungu, președinte AFEER: Aceste preţuri evident că sunt cu mult mai mari decât cele de anul trecut. Ştiţi că evoluţia a fost una total imprevizibilă, influenţată în ultima parte a acestei perioade şi de războiul din Ucraina şi aceste noi oferte reflectă practic schimbările de preţuri sau evoluţia de preţuri din piaţa en gros.

Pentru perioada plafonării, diferența dintre prețul din oferte și cel plătit în practică urmează să fie acoperită din bugetul public.

Dana Dărăban, director executiv ACUE: Este o diferență care în momentul acesta este acoperită de furnizor urmând să fie ulterior decontată de la bugetul de stat printr-o procedură care până acum s-a dovedit nefuncțională.

Specialiștii spun că sunt șanse foarte mici să existe oferte la prețuri mai bune decât plafonul și cred că tarifele mari la gaze se vor menține și după expirarea perioadei de plafonare, în aprilie anul viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite