Malurile lacul Techirghiol au secat din cauza secetei din această vară. Specialiștii spun că nămolul cu proprietăți vindecătoare nu este afectat

Lacul Techirghiol a secat aproape de mal din cauza căldurilor prelungite și a precipitațiilor insuficiente. Turiștii care se plimbă pe ponton se plâng de mizeria văzută la mal și de miros. Specialiștii dau asigurări, însă, că nămolul, care este extras din mijlocul lacului, și-a păstrat proprietățile.

24 Septembrie 2023, 19:54 Știrile TVR |

Lacul Techirghiol, cunoscut pentru nãmolul cu proprietãți curative, numit și aurul negru al României, a secat la mal.

ANA-MARIA STANCU - corespondent TVR: În unele zone, lacul a secat pe o distanțã de aproximativ 100 de m de la mal. Oamenii care vin sã se plimbe pe ponton, vãd pe nãmol peturi, lemne și alte deșeuri.

Peisajul este dezolant, iar mirosul de sulf  greu de suportat.

Seceta nu pune, însă, în pericol nãmolul cu proprietãți vindecãtoare.

OLGA SURDU - medic primar, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol: Nu este nicio problemã. Se încadreazã în limitele variațiilor multianuale, sezoniere, care sunt legate și de seceta din ultimii ani, de cãldura foarte mare. Zãcãmântul de nãmol pe care îl folosim este în mijlocul lacului și este protejat de apă.

Lacul va reveni la starea inițialã dupã ce va ploua mai serios.

ADRIAN BÂLBÃ - cercetãtor științific: Salinitatea din lacul Techirghiol se pãstreazã. Firește cã biologii vãzând cã se retrage aici sunt puțin îngrijorați vis a vis de locațiile pentru pãsãri. Una peste alta e sãnãtos.

Nãmolul cu proprietãți terapeutice se extrage dimineața, din mijlocul lacului, și este adus la mal cu o ambarcațiune. O parte se pãstreazã la sanatoriu și o altã parte, în sezonul estival, se distribuie pe plajele din jurul lacului.
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI