Odesa: Pasiunea pentru balet, armă împotriva războiului

În ciuda războiului violent, cortina continuă să se deschidă la Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odesa. Acolo, spectatorii, ca și artiștii, profită de acest lucru pentru a evada și a uita de întunericul conflictului. De la redeschiderea sa în luna iunie, cu doar jumătate din personal, Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odesa a trebuit să facă față fizic si psihic conflictului armat dintre Ucraina si Rusia. Dansatorii, muzicienii și tehnicienii care au rămas în teatru simt că pasiunea lor a devenit cea mai puternică armă a lor.

10 Decembrie 2022, 12:48 (actualizat 10 Decembrie 2022, 13:12) Știrile TVR |

Katerina Bartosh, balerină principală, Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odesa: Pe scenă, mă gândesc doar la cum dansez, la personaj... gândurile războinice nu intervin pentru o vreme. Sper ca și publicul să își poată lua puțin gândul de la asta, pentru că este imposibil să te gândești constant la război.

Harry Sevoyan. Director artistic interimar al Teatrului Național Academic de Operă și Balet din Odesa: De mai multe ori, în timpul spectacolelor, au avut loc raiduri aeriene și rachete au explodat deasupra acoperișului teatrului. A fost foarte înfricoșător... artiștii s-au îngrijorat... a fost un moment foarte dificil... dar după ce s-a încheiat raidul aerian, spectacolul a continuat.

Arta în Ucraina este acum o formă de rezistență. Cu 3 sau 4 spectacole pe săptămână, multe dintre ele sold out, Opera din Odesa speră să continue să fie un refugiu sigur pentru cei care vor să uite de moartea și distrugerea care înconjoară acest loc. Chiar dacă doar pentru puțin timp.

Natalya Dovgaya. Scenografie, Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odesa: Acest lucru este foarte important. Pentru că uitați-vă câți oameni au venit la teatru. Oamenii au nevoie să își ia gândul de la lucruri. Mai ales când unii nici măcar nu au curent electric acasă, nu au internet, nu au conexiune telefonică... acest teatru este singura legătură pe care o au cu restul societății.

Viktoria Solovyeva, dansatoare, Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odessa: Da, într-adevăr, mi-a fost foarte teamă și încă îmi este teamă de ceea ce se va întâmpla în viitor. Dar sperăm la un final fericit. Credem în victoria noastră.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI