Odesa are cel mai mare sistem de tuneluri din lume. ”Orașul de sub oraș”, vechi de secole, este transformat, acum, în adăpost anti-bombe

Tuneluri Odesa
Tuneluri Odesa
2 iulie 2022, 14:41

Majoritatea coridoarelor subterane din orașul Odesa nu sunt cartografiate. De aceea, nimeni nu are voie să între fără îndrumare, pentru că există riscul să te pierzi în labirinturi. Sunt însă și locuri accesibile.

Sub niște trape din Odesa se ascunde un alt oraș. Cu o torță mică descoperi cel mai mare sistem de tuneluri din lume, care găzduiește și un mic muzeu. Povestea lui este veche de secole.

”În 1794, Ecaterina cea Mare a conceput un plan pentru construirea orașului Odesa. Când au sosit primii constructori nu era nimic aici. Nu există nici un material cu care să construiască orașul. Aici au tăiat piatră și au construit orașul cu ea”, ne-a declarat VALENTINO, ghid în Odesa.

Vă puteți pierde cu ușurință în rețeaua de tuneluri de sub Odesa, dar asta înseamnă și că acesta este un loc perfect pentru c aoamenii să se ascundă și să rămână în siguranță.

Și exact asta făceau oamenii, de exemplu în timpul celui de-al doilea război mondial.

Nu ne așteptam că tunelurile să fie folosite din nou. Când a izbucnit războiul, tunelurile au fost echipate pentru a fi folosite de oamenii din oraș”, a mai spus Valentino.

Aici jos sunt întotdeauna șaptesprezece grade și umiditatea este foarte mare. De aceea trebuie să aduci suficiente haine calde, că să te poți schimbă.

Locuitorii din Odesa și-au rezervat deja un loc aici. Cu foi de plastic, au făcut uși improvizate. Au pus scaune și au adus mâncare și băutură. Există chiar și WiFi.

Dar speranța locuitorilor din Odesa este ca, odată cu sfârșitul conflictului, să transforme aceste adăposturi improvizate în muzeu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite