Ocna Mureș, primul oraș din România care va fi independent energetic. Soluții verzi pentru orașe. Planuri pentru parcuri fotovoltaice în Brașov și Reșița

2 decembrie 2022, 21:58

Ocna Mureș, din județul Alba, este primul oraș din România care va fi independent energetic. Și asta pentru că își va asigura integral energia electrică necesară iluminatului stradal, clădirii primăriei, școlilor și serviciilor aferente administrației locale.

Performanța se datorează unei investiții în realizarea unui parc fotovoltaic. Acesta cuprinde 1.500 de panouri și 5 invertoare care sunt amplasate pe un teren în suprafață de circa 6.000 de metri pătrați.

Punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic este preconizată pentru sfârșitul acestui an, după preluarea instalațiilor de către furnizorul de energie electrică.

Şi în Braşov, municipalitatea şi-a propus să folosească energie verde produsă de un parc fotovoltaic. Au fost făcute teste, iar acum primăria a depus un proiect de finanțare, prin care mai multe unităţi de învăţământ vor fi dotate cu sisteme fotovoltaice.

Reşiţa este un alt oraş care speră să scape de facturile uriaşe şi se orientează către producţia de energie verde. Și aici, municipalitatea are în plan amenajarea unui parc fotovoltaic.

Guvernul a adoptat în urmă cu câteva zile ordonanța de urgență pentru utilizarea energiei din surse regenerabile.

Cererea de panouri fotovoltaice a crescut de 4 ori în România, în sectoarele rezidențial și comercial, în 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă