Ochiul lui Solander: O stație de cercetare automatizată monitorizează viața planetelor și a animalelor care se stabilesc pe un teren nou din Islanda, ghețar până acum 50 de ani

29 octombrie 2022, 16:40

Un grup de oameni de știință și tehnicieni s-au adunat pe malul Jokulsarlon. Aceștia navighează prin lagună pe lângă aisberguri, dar călătoria se face spre nisip, într-o zonă în care s-a topit gheața. Acolo se află Stația de Cercetare, Ochiul lui Solander, care face referire la omul de știință suedez Daniel Solander, venit într-o misiune de cercetare în Islanda în urmă cu 250 de ani. Stația este dotată, printre altele, cu camere de luat vederi și microfoane.

Runar Snaer Reynisson, reporter de știri, RUV: „Am ajuns aici, la Breidamerkursandur, dar acest loc stârnește curiozitatea oamenilor de știință. Nu cu mult timp în urmă, această zonă a fost acoperită de un ghețar și este foarte interesant să aflăm cum se dezvoltă peisajul și fauna sălbatică pe acest nou teren.”

Lars Hansen, director, institutul IK: „Stația de teren are un singur scop, acela de a observa totul într-o zonă fără a deranja zona. Așadar, nu există oameni. Acesta este un teren virgin. Are doar 40, 50 de ani, așa că profesorii de botanică de la universitate sunt foarte interesați să vadă cum se dezvoltă și structura substanțelor chimice din sol și din aer.”

Steinunn Hodd Hardardottir, managerul parcului Vatnajokulsthjodgardur, parc național: „Acesta este un teren relativ nou. Au trecut doar 50 de ani de când acest teren a ieșit de sub un ghețar și vedem aici o creștere a vegetației, ceea ce este special pentru această zonă. Și este un pic cam izolat, nu venim aici des, așa că vegetația a fost lăsată să se dezvolte fără influența omului. Așa că vedem o combinație interesantă a acestor plante care caracterizează primele etape de dezvoltare vegetativă.”

Thorvardur Arnason, director, Centrul de cercetare al Universității din Islanda din Hornafjörtur: „Aici vedem cum viața se instalează pe un teren nou. Se creează habitate. Se creează ecosisteme. Comunități de organisme. Acesta este, ca să spunem așa, un laborator cu adevărat magnific al dezvoltării vieții. Așezarea vieții.”

Universitatea din Islanda finanțează proiectul, în timp ce institutul european IK a proiectat stația. Institutul a înființat o stație similară în Svalbard, iar oamenii de știință de acolo intenționează să instaleze mai multe pentru a promova cercetarea în natura sălbatică din întreaga lume.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite