Occidentul nu crede în retragerea rusă din vecinătatea Ucrainei. Estonia a anunțat că 10 grupări militare au ocupat poziții de luptă

17 februarie 2022, 12:47

Dispozitivul militar din vecinătatea Ucrainei creşte, nu scade, aşa cum susţine Moscova. Casa Albă a avertizat din nou că este posibil un atac al Rusiei împotriva statului vecin.

Potrivit agenţiei de presă a Ucrainei, unităţi militare ruseşti s-au apropiat de frontieră. Misiunea OSCE de monitorizare a precizat că astfel de incidente au avut loc de mmai multe ori în ultimele săptămâni.

Ministerul Apărării rus a difuzat noi imagini cu unități militare care se retrag după ce au participat la exerciții în Crimeea. Moscova a anunțat că și mai mulți militari se vor întoarce în bazele în care sunt stationati. Informațiile sunt privite cu scepticism în Occident, iar președintele american, Joe Biden, a declarat că peste 150.000 de militari ruși se află la granița Ucrainei.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a repetat miercuri avertismentele privind posibile evenimente „sub steag fals”, menite să creeze un pretext pentru o invazie și a subliniat că toată lumea ar trebui să fie atentă la materiale video false sau la rapoarte false venite dinspre canalele de informare rusești.

Imaginile din satelit arată mai multe blindate, elicoptere şi un spital de campanie, a precizat şeful serviciului de informații al armatei britanice, într-o rară apariție în public.

În ultimele zile au fost aduși în dispozitiv încă 7.000 de militari ruși.

Estonia a anunțat că 10 grupări militare au ocupat poziții de luptă și că un atac limitat este posibil.

Andrea Kendall-Taylor, directorul Programului de Securitate Transatlantic: Nu cred că Putin vrea să ocupe un teritoriu. Nu cred că este modul lui preferat să facă acest lucru. Impresia mea este că vrea să intimideze şi foloseşte forţa şi ameninţarea cu forţa ca să obţină concesii din partea Ucrainei şi a SUA. Cred că înţelege că ocuparea unui teritoriu ar fi foarte costisitoare pentru Rusia.

La reuniunea NATO de la Bruxelles, ministrul britanic al Apărării a precizat că Ucraina se află pe drumul către aderarea la Alianță. Ben Wallace a anunțat că Londra a informat foarte clar Kremlinul că politica NATO de a primi noi membri nu se va schimba.

În acest timp, separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei acuză forțele Kievului că au deschis focul pe teritoriul lor de patru ori în ultimele 24 de ore, lucru negat vehement de Ucraina. În zona aeroportului Donețk și în satul Elenovka din estul Ucrainei sunt auzite bombardamente, a spus un martor de la fața locului, citat de Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite