Ocaua lui Cuza. Alexandru Ioan Cuza a rămas unul dintre cei mai iubiți conducători

Îi plăcea să se deghizeze și să-i prindă astfel pe negustorii necinstiți. A fost un bărbat frumos, cu multă trecere la trecere la femei: mereu impecabil în uniforma sa militară, Alexandru Ioan Cuza a fost și a rămas iubit de români de-a lungul istoriei. Idolatrizat pe vremea comunismului, când i s-au realizat cele mai multe portrete, în realitate Cuza Vodă avea o altă înfățișare decât cea pe care o știm din cărțile de istorie.

24 Ianuarie 2019, 09:11 (actualizat 24 Ianuarie 2019, 11:50) Știrile TVR |
Ocaua lui Cuza
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Una dintre puține imagini reale ale domnitorului care ne-au rămas din epocă.Alexandru Ioan Cuza a fost surprins într-o dagherotipie, una dintre puține imagini reale ale domnitorului care ne-au rămas din epocă.

Era nu doar un bărbat frumos, foarte plăcut în public însă și un bărbat foarte competent. La 39 de ani avea deja o experiență politică și militară în spate. Avea obiceiul să plece din reședința sa, deghizat, în haine civile și să meargă la diferiți negustori să vadă cum erau cântărite produsele spre vânzare, explică muzeograful Flavius Roită.

Așa s-a născut celebra poveste Ocaua lui Cuza, in care se spune că domnitorul umbla deghizat să-i surprindă și să-i pedepsească pe negustorii care foloseau ocaua mai mică, decât cea prevăzută în legea prin care a introdus utilizarea acelorași unități de măsură în ambele provincii unite, dar și folosirea metrului, ca-n Europa.

Imaginii de justițiar i s-a adăugat admirația pe care a câștigat-o din partea țărănimii pe care a împroprietărit-o, deși nu i-a rezolvat problemele.

Se știa că îi plăceau jocurile de cărți, femeile, dar nu a putut fi acuzat de corupție sau că nu l-a interesat viața poporului său, spune Cornel Ilie, directorul adjunct al Muzeului de Istorie.

Viața amoroasă a Prințului Unirii a avut nebănuite implicații și conotații, chiar și politice. Însă două dintre femei i-au marcat viața.

Maria Obrenovici, amanta și marea iubire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care i-a dăruit doi fii, și Elena Cuza, soția sa, care i-a crescut. Cele două femei și cei doi fii au luat și ei calea exilului, odată cu Alexandru Ioan Cuza.

Când a fost pus în situația să abdice putea să aibă un  moment în care să degenereze întreaga situație, avea simpatia poporului, avea și sprijinul militarilor, însă într-o manieră discretă a înțeles, a plecat de la București, la Brașov, cu familia sa, povestește muzeograful Flavius Roită.

A murit după 7 ani de exil. Cei doi fii ai domnitorului au avut un destin tragic: unul a murit din cauza unei boli, iar altul s-a sinucis din dragoste.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 26°C
IASI 24°C 22°C
CLUJ 21°C 21°C
CONSTANTA 23°C 21°C
CRAIOVA 27°C 21°C
BRASOV 22°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI