Ocaua lui Cuza. Alexandru Ioan Cuza a rămas unul dintre cei mai iubiți conducători

24 ianuarie 2019, 09:11

Una dintre puține imagini reale ale domnitorului care ne-au rămas din epocă.Alexandru Ioan Cuza a fost surprins într-o dagherotipie, una dintre puține imagini reale ale domnitorului care ne-au rămas din epocă.

Era nu doar un bărbat frumos, foarte plăcut în public însă și un bărbat foarte competent. La 39 de ani avea deja o experiență politică și militară în spate. Avea obiceiul să plece din reședința sa, deghizat, în haine civile și să meargă la diferiți negustori să vadă cum erau cântărite produsele spre vânzare, explică muzeograful Flavius Roită.

Așa s-a născut celebra poveste Ocaua lui Cuza, in care se spune că domnitorul umbla deghizat să-i surprindă și să-i pedepsească pe negustorii care foloseau ocaua mai mică, decât cea prevăzută în legea prin care a introdus utilizarea acelorași unități de măsură în ambele provincii unite, dar și folosirea metrului, ca-n Europa.

Imaginii de justițiar i s-a adăugat admirația pe care a câștigat-o din partea țărănimii pe care a împroprietărit-o, deși nu i-a rezolvat problemele.

Se știa că îi plăceau jocurile de cărți, femeile, dar nu a putut fi acuzat de corupție sau că nu l-a interesat viața poporului său, spune Cornel Ilie, directorul adjunct al Muzeului de Istorie.

Viața amoroasă a Prințului Unirii a avut nebănuite implicații și conotații, chiar și politice. Însă două dintre femei i-au marcat viața.

Maria Obrenovici, amanta și marea iubire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care i-a dăruit doi fii, și Elena Cuza, soția sa, care i-a crescut. Cele două femei și cei doi fii au luat și ei calea exilului, odată cu Alexandru Ioan Cuza.

Când a fost pus în situația să abdice putea să aibă un  moment în care să degenereze întreaga situație, avea simpatia poporului, avea și sprijinul militarilor, însă într-o manieră discretă a înțeles, a plecat de la București, la Brașov, cu familia sa, povestește muzeograful Flavius Roită.

A murit după 7 ani de exil. Cei doi fii ai domnitorului au avut un destin tragic: unul a murit din cauza unei boli, iar altul s-a sinucis din dragoste.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă