Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES
VIDEO TELEJURNAL

Obiceiuri de Joia Mare în comunitatea romano-catolică din Mădăraş

De sute de ani, femeile catolice din comuna harghiteană Mădăraş reînvie, în Joia Mare, un obicei unic prin care se aminteşte de Cina cea de Taină într-un mod original. Ruperea pâinii a fost înlocuită cu o mâncare gătită o singură dată pe an - sarmale cu cartofi.

28 Martie 2013, 22:03 | Telejurnal |
Obiceiuri catolice de Joia Mare, în Mădăraş
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

VIDEO
Obiceiuri catolice de Joia Mare, în Mădăraş
În timpurile străvechi, cei mai mulţi dintre barbaţii din comunitate erau plecaţi la oaste, iar femeile se adunau în grupuri, se rugau şi petreceau împreună sărbătorile pascale. La începutul Postului Paştelui, credincioasele romano- catolice din Mădăraş păstrează tradiţia. Cea mai în vârstă şi mai respectată dintre ele este gazda.

"Din 1955 conduc aceast grup, am preluat de la o femeie mai în vârstă, eu eram tânară şi cântăm bine. Acum eu sunt cea mai în vârstă şi, cu ajutorul celorlalte femei, încercăm să ducem această tradiţie mai departe, nu e voie să o lăsăm să piară", spune o femeie din Mădraş.

Femeile gătesc sarmale cu cartofi după o reţetă veche de secole. Fac vreo trei-patru sute de sarmale şi, ca să meargă treaba mai bine, cântă imnuri religioase, spun rugăciuni pentru binele familiilor lor şi beau, după obiceiul locului, ginars ori pălincă. Pentru pregătirea sarmalelor e nevoie de un butoi cu varză, un sac de cartofi, zeci de cepe şi ouă, câteva kilograme de orez, mălai şi fel de fel de condimente.

"Întâi punem uleiul şi ceapa tocată la călit, după aceea punem cartofii, varza, mălaiul şi ouăle, le lasam la fiert şi din asta facem umplutura pentru sarmale, mai punem şi condimente, boia, piper, sare", spune femeia.

Bărbaţilor nu le este permis să stea cu femeile la adunare.

"Noi nu avem voie acolo, bărbaţii au altă treabă, tăiatul mielului şi pregătirea lui pentru Paşte, mai mergem la grajduri, ne facem de lucru şi cu pălinca sau cu un vin bun, după care aşteptăm să ne vină copiii să sărbătorim împreună", spune un bărbat din Mădraş.

Tizes-ul este un obicei care se păstrează din Evul Mediu, iar locuitorii Mădăraşului sunt mândri că nu l-au uitat.

Articole pe aceeaşi temă
 
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 10°C
IASI 9°C 6°C
CLUJ °C °C
CONSTANTA 15°C 11°C
CRAIOVA 12°C 10°C
BRASOV °C °C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 12 Decembrie 2017, 14:40
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 12-12-2017
Deschidere: 7614.51
Maxim: 7647.71
Mimim: 7584.25
Variatie: -0.26%
TLV
2.10
0.48%
FP
0.84
0.12%
EL
11.14
0.18%
BRD
12.50
0.32%
TGN
377.00
1.57%
SNP
0.28
0.18%
TEL
25.45
1.56%
SNG
31.45
0.48%
DIGI
33.30
2.37%
SNN
7.03
0.14%
ARHIVĂ ȘTIRI