Cum arată masa festivă de Anul Nou în alte colţuri ale lumii

28 decembrie 2017, 12:39

Grecia: Vasilopita

Grecii mănâncă o pâinică rotundă, numită Vasilopita, în seara de Anul Nou. Probabil poartă numele sfântului Vasile (prima zi din an). Este o pâine dulce, coaptă de obicei cu migdale. Însă de Revelion, Vasilopita are înăuntru o monedă. Cel ce o găseşte va fi norocos tot anul.

Japonia: Toshikoshi Soba

Japonezilor nu le lipseşte de pe masa de Revelion un bol cu toshikoshi soba. Este un fel de mâncare bazat pe tăiţei de hrişcă. Lungimea tăiţeilor simbolizează urările de viaţă lungă. Se mai spune că tăiţeii fierţi se pot tăia uşor cu lingura, ceea ce înseamnă că cei ce se află la masă pot lăsa în urmă greutăţile anului precedent.

Irlanda: Pâine cu unt

În Irlanda trecerea de la un an la altul este celebrată cu pâine şi unt (însă nu doar cu pâine şi unt). Tradiţia aminteşte de vremurile grele ale foametei, unii istorici spunând că cei care lasă pe treptele casei pâine şi unt în noaptea de Revelion, anunţă faptul că în acea casă nu domneşte sărăcia. Copii sunt bineveniţi să mănânce tot ce găsesc în faţa uşilor.

Statele Unite (în Sud): Black Eyed Peas (Fasolea cu „ochi negri”)

Se spune că americanii din sud mănâncă acest tip de fasole în noaptea de Anul Nou ca să le aducă noroc. De ce? Se pare că acest tip de fasole nu era pe placul soldaţilor Unionişti în timpul Războiului Civil. Iar asta îi ţinea pe soldaţii Confederaţi în viaţă, fiind singurul fel de mâncare care le mai rămânea.

Suedia şi Norvegia: Budincă de orez

De Anul Nou, suedezii şi norvegienii pun o singură migdală în budinca de orez. Se spune că cel care o va găsi se va bucura de prosperitate tot anul.

Argentina: Fasole

Şi în Argentina se mănâncă fasole de Anul Nou în speranţa că asta îi va ajuta să îşi păstreze jobul sau să îşi găsească unul mai bun, mai bănos.

Germania: Berliner

Berliner sau (Krapfen) este numele unor gogoşi germane care se prepară de Anul Nou. Aceste gogoşi dulci sunt de obicei umplute cu diverse magiunuri, însă germanii se ţin de glume. Aceştia schimbă umplutura gogoşilor şi le oferă musafirilor Berlineri cu muştar.

Spania: Struguri

Imediat ce ceasul bate de miezul nopţii în noaptea de Revelion, spaniolii se grăbesc să mănânce 12 boabe de strugure reprezentând cele 12 luni ale anului. Dacă nimeresc boabe gustoase şi dulci, asta înseamnă că lunile respective vor fi bune, dacă se nimeresc şi boabe acre înseamnă că lunile acelea nu vor fi aşa de blânde.

Scoţia: Whisky

Nu e chiar un fel de mâncare, însă whisky-ul este nelipsit de pe masa scoţienilor de Anul Nou. Aceştia celebrează Hogmanay pe 1 ianuarie. După ce ciocnesc la miezul nopţii scoţienii pleacă prin vecini pentru a face „prima vizită” din an şi îşi duc unii altora mâncare şi băutură

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite