Obezitatea, diabetul şi riscul de boli cardiovasculare sunt la valori critice, la sate, arată rezultatele analizelor făcute de caravana Alianţei Pacienţilor Cronici

13 septembrie 2022, 21:30

Felicia Mușeanu, o bunică de 83 de ani, nu ar fi făcut vreo analiză, dacă nu ar fi ajuns şi în satul ei caravana „Sănătatea vine la tine”.

Peste 1.200 de săteni din şapte judeţe, majoritatea trecuți de 50 de ani, au făcut investigaţii gratuite datorită caravanei în care s-au implicat cadre medicale şi alţi voluntari.

Peste 70 la sută au probleme uriaşe cu greutatea. 77 la sută au prea mare aşa-numitul colesterol rău, principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Dr. Ștefan Busnatu, medic primar cardiolog, prodecan UMF „Carol Davila”: Suntem total în aer. Probabil că 30-40 la sută au o patologie cardiovasculară. Probabil că mulţi dintre ei suferă de insuficienţă cardiacă. Discutăm de prevenţia primară, dar avem un număr covârşitor de infarcte, de accidente vasculare cerebrale.

Dintre cei testaţi, peste două treimi aveau glicemii uriaşe. 360, cea mai mare. 55 de persoane aşa au aflat că suferă de diabet. Ceilalţi vor avea mari probleme în cel mult 10 ani, dacă nu schimbă ce pun pe masă şi nu fac mai multă mişcare, măcar să meargă alert 30 de minute pe zi. Mulţi nu au însă nici noţiuni elementare de educaţie sanitară.

Dr. Roxana Stoica, medic specialist diabetolog, participantă la caravană: S-a constatat că pentru fiecare kilogram scăzut în greutate, riscul de diabet scade cu 16 la sută. Pacienţii mi-au relatat probleme ce ţin alimentaţie. Au avut în mare parte un aport alimentar în exces, în special anumiţi carbohidraţi precum pâinea sau cartofii. O parte din ei mi-au spus de băuturi carbogazoase sau dulciuri.

Adela Cojan, preşedintele CNAS: Până nu ne schimbăm stilul de viaţă, comportamentul alimentar, gestiunea stresului, profilaxia primară, sănătatea noastră nu va fi mai bună.

Şi lipsa accesului la servicii medicale dăunează sănătăţii. Mulţi află târziu de ce boli suferă fiindcă nu au bani de controale, mai ales dacă nici asigurare nu au.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat: Vă dau o veste bună: astăzi la comisie s-a decis ca persoanele neasigurate să fie introduse automat în programele de sănătate publică. Cei cu virus hepatitic B şi C să fie automat trecuţi ca asiguraţi şi să primească medicaţia.

Dr. Daciana Toma, medic de familie, secretar SNMF: Decidenţii ar trebui să ducă serviciile medicale către pacient, nu să pună pacientul în ipostaza unui alergător într-o cursă cu obstacole pentru a găsi servicii decontate de casă.

Cezar Irimia, preşedinte, Alianţa Pacienţilor Cronici din România: De multe ori am auzit această scuză că nu avem bani, suntem o ţară săracă. Nu este adevărat. Lipsesc politicile sanitare coerente, programe coerente de sănătate, iar puţinii bani să fie gestionaţi foarte bine.

Fondurile pentru analize se termină mereu rapid. Şi deşi au fost introduse pachete de prevenţie şi analize gratuite peste plafon pentru a monitoriza 6 boli cu impact major, puţini beneficiază de ele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite