„Oamenii fac pe ei de frică în preajma lui. Dar este o frică fără respect”. Mai multe surse descriu pentru Meduza atmosfera sumbră de la Kremlin

Mai multe surse apropiate Kremlinului au descris starea de spirit care domină pe coridoarele puterii ruse în lumina celor mai recente evenimente de pe frontul ucrainean.

07 Octombrie 2022, 15:02 (actualizat 07 Octombrie 2022, 15:07) Știrile TVR |
Ilustrație cu Vladimir Putin / FOTO: TPYXA_ILLUSTRATION / Shutterstock.com

„Oamenii fac pe ei de frică în preajma lui. Dar este o frică fără respect. Nu au mai avut respect [pentru Putin] de doi sau trei ani încoace”, a declarat pentru Meduza o sursă apropiată guvernului rus. Alte două surse apropiate guvernului și una apropiată Kremlinului au oferit relatări similare despre starea de spirit de la Moscova.

Potrivit surselor, sentimentele elitelor ruse față de Putin s-au schimbat după decizia sa de a crește vârsta de pensionare în 2018, o mișcare față de care majoritatea rușilor s-a opus.

În mod oficial, Cabinetul de Miniștri a fost actualizat în 2020, când Mihail Mișustin l-a înlocuit pe Dmitri Medvedev la șefia Guvernului, dar mulți funcționari guvernamentali de nivel mediu și-au ocupat posturile cu mult înainte de această dată.

Ei își amintesc cum Putin a transferat vina pentru consecințele reformei sale în sistemul de pensii asupra miniștrilor, acuzându-i în cele din urmă că au determinat scăderea rating-ului de aprobare al întregului guvern. „Când oamenii [din guvern] aud cuvântul «rating», ei încă tresar”, a declarat o sursă apropiată guvernului pentru Meduza.

În ultimii ani, situația nu a făcut decât să se înrăutățească. Potrivit surselor Meduza, Putin a încetat treptat să-i avertizeze pe miniștri cu privire la planurile sale atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

„Până de curând, [miniștrii] erau ca un fel de Google pentru președinte. El prezenta scenarii pe care le credea probabile și întreba: «Dacă facem asta, care vor fi consecințele? Și dacă o facem așa, atunci ce?» Dar asta a încetat”, a spus o sursă apropiată guvernului.

Potrivit sursei, după declanșarea pandemiei, Putin a încetat cu totul să se consulte cu miniștrii și și-a limitat procesul de luare a deciziilor la scurte discuții cu „cercul său interior”, care în ultimii ani se crede că ar fi format în principal din șefii agențiilor de securitate ale Rusiei.

„Președintele este pasibil să declare lucruri [așa] fără niciun avertisment. Gesturi mărețe, ca să zic așa. Și apoi începe căutarea febrilă [de bani pentru a plăti măsurile]”, a declarat o sursă de rang înalt pentru Meduza.

Potrivit sursei, până în urmă cu câțiva ani, Putin proceda exact invers: mai întâi asculta propunerile de la diverse agenții guvernamentale, apoi o alegea pe cea pe care o considera cea mai bună.

Alte surse apropiate guvernului au adăugat că această teamă, în combinație cu aversiunea lui Putin de a auzi despre probleme de la subalternii săi, i-a determinat pe oficiali să înceapă să înfrumusețeze semnificativ faptele în rapoartele lor către președinte. Puțini oameni au fost dispuși să-i vorbească despre adevăratele consecințe ale sancțiunilor occidentale asupra economiei ruse, de exemplu.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI