Oamenii de ştiinţă oscilează între două extreme, atunci când fac predicţii despre cum va fi vremea din 2030 încolo: mini-eră glaciară sau încălzire globală. Cercetătorii britanici înclină spre prima variantă şi spun că ne aşteaptă ierni tot mai lungi şi mai geroase. În schimb, prognoza Agenţiei Europene de Mediu arată că, dimpotrivă, Pământul va suferi tot mai mult din cauza încălzirii globale.
Oamenii de ştiinţă britanici sunt siguri: după 2030, Pământul va intra într-o mini-eră glaciară. Au pus la punct un sistem foarte precis, bazat pe activitatea Soarelui. Experţii prevăd o scădere semnificativă a numărului de pete solare, la fel ca între anii 1645 şi 1715. Atunci, Europa şi America de Nord s-au confruntat cu ierni foarte reci.
Schimbările climatice vor fi comparate la summitul de la Paris de la sfârşitul anului, unde se va analiza Raportul Privind Starea Mediului în Europa.
În acest raport, România este, din nou, codaşă în Europa la capitolul reciclarea deşeurilor municipale - sub 10%. Spre comparaţie, în Ungaria şi Bulgaria vorbim de o rată de colectare de aproape 30%.
Dacă până în 2020 România nu atinge nivelul de 50%, Uniunea Europeană ne va amenda cu 200.000 de euro pe zi pentru neîndeplinirea obligaţiilor asumate în tratetele de aderare.