Oameni în pericol la Bistrița-Năsăud, din cauza alunecărilor de teren

Încălzirea bruscă a vremii din aceste zile nu a rămas fără urmări. În Bistrița-Năsăud deja au avut loc alunecări de teren. Două localități, Alunișul și Parva, ar putea rămâne izolate dacă fenomenele se agravează. O casă din satul Alunișul, comuna Zagra, este în pericol să se prăbușească.

09 Februarie 2021, 19:26 (actualizat 09 Februarie 2021, 21:47) |
Oameni în pericol din cauza alunecărilor de teren
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

A plouat mult în ultimele zile în Bistrița-Năsăud, iar curtea Floarei Timoce, o văduvă din satul Alunișul, a luat-o la vale. Puțin a mai rămas ca și casa să ajungă în drum. Femeia dormea când s-a mișcat pământul și nu a auzit nimic. Astăzi s-a mutat la fiica ei, care stă peste drum, pentru că nu mai are curaj să stea acasă.

Floarea Timoce, localnică: “S-a pornit pământul și s-a dus toată curtea în drum. Și acum nu mai putem umbla - numai așa, cu picioarele - nu mai putem umbla cu caii, cu utilaje, cu nimica, că se duce. Și cu picioarele mi-e frică să umblu. Și noaptea, când aud ceva mișcând, mă gândesc că acum o sosit casa în drum".

Alunecarea de teren s-a întins până la gospodăria vecină, unde a afectat o parte din grădină și a ajuns până la colțul casei. Soții Bojor care locuiesc aici speră că vor scăpa doar cu atât.

Ana Bojor, localnică: "dacă Dumnezeu ne mai lasă să stăm, mai stăm, dacă nu, coborâm la vale”.

Pământul ajuns la vale a fost curățat de primărie, dar doar atât cât să se poată trece. În caz că alunecarea de teren va continua, 20 de case vor rămâne izolate. Pământul în sat a mai luat-o la vale încă în trei locuri, dar acele zone nu sunt locuite.

Nicolae Bușcoi, primar, comuna Zagra: "Am intervenit cu utilajele din dotare, un buldo-excavator, tractoare, și am desfundat drumurile. Aici nu am putut face șanțul, că ne-a fost frică să nu plece și bucata asta de teren și atunci să plece și casa".

Din cauza ploilor, în Bistrița -Năsăud au mai avut loc alunecări de teren în ultimele zile, la Parva și Sângeorz Băi. Și acolo primăriile au intervenit cu utilaje și au degajat drumurile.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI