Oameni evacuați, case și drumuri inundate la Aiud. Mai multe trenuri au fost blocate

23 iunie 2020, 07:38

La Aiud, oamenii s-au trezit în toiul nopții cu apa în case. S-au speriat, mai ales că o atenționare Ro-Alert le cerea să se pună la adăpost, să nu folosească podurile sau drumurile care se pot inunda și să fie pregătiți pentru o eventuală evacuare.

Pompierii au evacuat o familie cu un bebeluș de 9 luni.

Potopul de noaptea trecută a afectat peste 100 de gospodării. Șuvoaiele au adus munți de noroi și mizerie printre casele oamenilor.

Și Magistrala 300 Curtici-București, una dintre cele mai importante din țară, s-a umplut de aluviuni şi de gunoaie în zona Aiudului.

Mai multe trenuri de pasageri și de marfă de pe această magistrală au fost oprite ore bune în diverse stații din țară.

Între timp, circulația feroviară în zonă a fost reluată pe o linie.

_______________________

ACTUALIZARE Traficul feroviar a fost redeschis începând cu ora 15.00 pe relația Aiud – Teiuș, circulația trenurilor fiind reluată în condiții de siguranță pe firul I, iar în stația CF Aiud au fost redeschise liniile 4 și 5.

Personalul feroviar de specialitate al Regionalei CF Brașov intervine în continuare și în celelate zonele inundate, astfel încât circulația feroviară să fie reluată în condiții normale de trafic și pe firul II.

ACTUALIZARE Cinci trenuri sunt blocate, marți, în județul Alba, iar pentru călători CFR asigură transbordarea cu mașini între Teiuș-Aiud și Aiud, din cauza nivelului crescut al apei care a acoperit liniile de cale ferată și cinci macazuri. Zona este însă sub avertizare cod roșu de inundații.

Din cauza nivelului crescut al apelor, care au acoperit liniile de cale ferată și 5 macazuri, traficul feroviar nu se poate realiza în condiții de siguranță, informează CFR SA.

Regionala CF Brașov asigură transbordare cu mijloace auto pe relația Teiuș – Aiud și Auid – Războieni pentru următoarele trenuri: R 3083, IR 1835,IR 1836, R 2441 și R 2442.

De asemenea, și pe intervalul Mureni – Bea traficul feroviar este afectat pe firul II de circulație, din cauza copacilor căzuți pe linia de contact, fiind întreruptă alimentarea cu energie electrică.  Trenurile pe acest interval vor circula pe firul I, după remedierea defecțiunilor la sistemul de alimentare cu energie electrică a liniei de contact.

Trenul R 3500 staționează temporar in stația Mureni, acesta urmând să fie reînscris în circulație pe firul I.

ACTUALIZARE Încă de marți dimineață, de la ora 5, apele Aiudului au început să crească, au ieșit din matcă și au inundat mai multe zeci de gospodării.

Pompierii au intervenit cu o barcă pneumatică pentru evacuarea unei familii formate din doi adulți și un copil de 9 luni, pe strada 1 Decembrie, din Aiud.  Sunt inundate 8 străzi.

Podul care traversează Valea Aiudului este blocat, apa a trecut peste el,  iar circulația feroviară este întreruptă. Două trenuri sunt blocate la km 413+100..

În Aiud a fost transmis mesaj prin Ro-Alert privind riscul de inundații înregistrat la nivelul orașului, în special în proximitatea Văii Aiudului.

Situația rămâne îngrijorătoare pentru că, undeva în amonte,  a mai fost o ploaie torențială, este o nouă viitură, care amenință valea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă