O vijelie a făcut prăpad într-o localitate din judeţul Olt. Vântul a distrus foliile solariilor cu legume şi a scos structurile fixate în ciment

20 aprilie 2020, 14:35

Grădinari este o comună în care localnicii respectă numele locului. Mulţi au grădini cu legume şi nu credeau că vor trăi aşa o spaimă chiar în seara zilei de Paşti.

Vijelia care s-a abătut asupra lor a durat mai puţin de 10 minute. Suficient cât să smulgă din pământ solarii şi acoperişuri de case.

În Satu Nou, rafalele de vânt au distrus solariile și au pus la pământ culturile de grâu de pe zeci de hectare.

Pagubele sunt foarte mari pentru legumicultorii din zonă. Le-au fost compromise culturile de verdețuri, varză sau gulii. Răscolite de vânt, produsele nu mai pot fi vândute.

Autoritățile locale promit că vor face demersuri pentru ca fermierii să fie despăgubiţi.

Pentru fermierii din cele două zone legumicole ale judeţului Olt, furia naturii este o nouă lovitură, ce se adaugă situaţiei grele în care se aflau din cauza pandemiei.

__________________________________

Aproximativ 40 de hectare de solarii din omuna Grădinari, judeţul Olt, în care erau cultivate roşii şi varză, au fost distruse de vântul puternic.

Legumicultorii din Grădinari povestesc că vijelia a început brusc şi a durat mai puţin de 10 minute. Suficient cât să smulgă din pământ solariile şi chiar acoperişurile caselor.

La începutul recoltătii ne lasă descoperiţi. De unde bani să o luăm de la capăt? Nu încasez pe cultură cât mă costă reparaţia, în situaţia în care reuşesc să vând varza„, a declarat pentru Mediafax Mihai Kesnoiu, producător.

Mare parte din solariile pe care le am în proprietate au fost distruse. Vântul a distrus foliile şi a scos structurile fixate în ciment, din pământ. După o primă evaluare, pagubele depăşesc suma de 40 de mii de lei„, a explicat și Alexandra Cepăreanu, alt legumicultor din comuna Grădinari.

Și producţia de roşii ar putea fi compromisă în mare parte.

„Au fost afectate aproximativ 40-50 de gospodării cu o suprafaţă aproximativă de 40 hectare de teren, în general solarii. Nu numai solariile au fost afectate, ci şi unele gospodării, în sensul că tabla de pe anumite case a fost pur şi simplu luată, ţigle căzute, dar solariile au fost pur şi simplu scoase din pământ. Noi sperăm să putem reface aceste solarii.(…) În general sunt roşii. Foarte mulţi au aplicat pentru măsura cu tomatele şi cei mai mulţi au avut roşii. S-ar putea ca producţia să fie afectată în mare măsură”, a declarat pentru agenția de presă Mihai Ioana, primarul comunei Grădinari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite