O viaţă cât un Centenar. Cinci români de-o vârstă cu România Mare au primit în dar Tricolorul

Au trăit ororile celui de-al Doilea Război Mondial, au supraviețuit bombardamentelor și au văzut cum România cade pradă comunismului. Au stat la coadă pentru lapte și pâine, iar în Decembrie 1989 au strigat în stradă "Libertate" și "Jos Ceaușescu". Cinci români născuți odată cu România Mare au fost sărbătoriți la Ministerul de Interne.

19 Aprilie 2018, 11:57 (actualizat 19 Aprilie 2018, 22:19) |
Născuți odată cu România Mare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Simion Gîrlea are cu 3 luni mai mult decât România Mare. S-a născut în septembrie 1918, undeva dincolo de Prut, și a supravieţuit atrocităţilor celui de-al Doilea Război Mondial.

A luptat peste o mie de zile pe front și nu poate uita cum camarazii lui piereau sub ploaia de gloanțe şi de schije, unii îngropați în tranșee.

A văzut cum au câştigat comuniştii puterea, dar şi cum au pierdut-o. Dar se mândreşte că a trăit sub trei regi: Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai.

Din cei 100 de ani de viață, Constanţa Petre nu va uita vreodată cum a fost impus regimul comunist.

La 21 de ani a rămas văduvă după ce soțul i-a murit în război.

Cinci români născuți în anul Marii Uniri a fost sărbătoriți pe esplanada Ministerului Afacerilor Interne.

250 de români vor împlini în acest an 100 de ani. Pentru ei, Ministerul de Interne a gândit proiectul “O viaţă cât un centenar”.

______________________

La Ministerul de Interne a avut loc deschiderea proiectului 'O viaţă cât un Centenar'. La ceremonie participă miniştrii Afacerilor Interne, Carmen Dan şi Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu.

În cadrul evenimentului au fost invitați cinci români născuţi în anul 1918. Aceștia au primit de la  miniştrii Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu steagul României.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan,în mod simbolic, Tricolorul României celor cinci români în vârstă de 100 de ani invitaţi la sediul instituţiei.

"Dumneavoastră, dragi centenari, sunteţi reprezentanţii celor care în ultimul secol au trăit, au sperat şi au modernizat România. Sunteţi românii simbol care au crezut în destinul acestei ţări. Marea Unire (...) este rezultatul unui proces anevoios, ale unor eforturi şi sacrificii din partea fiecărei generaţii", a afirmat ministrul.

În 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.  România a obţinut recunoaşterea definitivă a Marii Unirii abia după doi ani. Noile sale graniţe au fost recunoscute prin Tratatul de la Trianon, la 4 iunie 1920.

Unirea a primit şi sărbătoarea pe care o merita, pe 15 octombrie 1922. Atunci, Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost încoronaţi în noua catedrală de la Alba Iulia.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMÂNIA 100
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI