O viață în teroare. Violența domestică afectează zeci de mii de femei anual

21 februarie 2018, 20:42

Penitenciarul Târgşor este locul în care trăiesc în spatele gratiilor câteva zeci de femei condamnate pentru omor. Și-au ucis soții sau concubinii. În spatele crimelor se ascund, însă, ani de dramă. Multe dintre aceste femei au fost bătute și supuse la chinuri psihice.

Este și cazul unei femei care a cedat când copilul i-a fost amenințat chiar în ajunul Crăciunului.

Femeia provine din mediul rural, unde frica și tăcerea guvernează încă.

Sunt însă multe alte femei care apelează la autorități și cer protecție. O dovadă este creșterea numărului de ordine de protecție în cursul anului trecut.

Polițiștii nu au însă toate instrumentele să oprească abuzurile. O arată datele statistice. Anul trecut a crescut alarmant numărul încălcărilor ordinelor de restricție. Ultimul caz este cel al tinerei agresate în clădirea unei gradinițe din sectorul 2 al Capitalei. Călău i-a fost chiar fostul soț, pe numele căruia exista un ordin de restricție emis de instanță. A fost însă încălcat.

O inițiativă legislativa propune existența ordinului de protecție provizoriu, emis pe loc de polițiști și care are valabilitate până la o decizie a instanței, dar și achiziția de brățări eletronice pentru o monitorizare eficientă a agresorilor.

Dincolo de discuții și măsuri luate sau în curs de adoptare, rămân realitățile dure din viețile multor femei din România. Anul trecut, la nivel național, s-au înregistrat peste 36 de mii de cazuri de violență în familie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite