O valiză, mai multe întrebări. Jurnaliștii de la Rise Project au lansat TeleormanLeaks după ce au primit mai multe documente despre firma TelDrum

4 noiembrie 2018, 19:18

Jurnaliștii Rise Project susțin că au primit de la cineva o valiză cu informații din interiorul companiei TelDrum.

Un cetăţean din Teleorman a găsit această valiză pe proprietatea lui, ne-a contactat, ne-am întâlnit, am preluat valiza şi apoi am început să analizăm documentele. Din primele date reiese că aceste documente au fost ascunse chiar înainte de percheziţia procurorilor DNA la TelDrum din vara anului 2017, explică Ana Poenariu, reporter Rise Project.

Reprezentanții Rise Project nu aduc și dovezi în sprijinul acestor afirmații.

Am vrut să aflăm cum ar fi procedat într-o situaţie similară alţi jurnalişti de investigaţie.

Alecu Racoviceanu, jurnalist de investigaţii: Sigur, ca ziarist aş fi fost tentat şi aş fi cotrobăit în hardul respectiv. Nu-mi dau seama din punct de vedere legal cât pot publica, cât pot folosi public ce găsesc într-un hard care nu îmi aparţine. Deşi există un interes public, e o dezbatere mai interesantă şi mai amplă că interesul public primează unei eventuale încălcări a confidenţialităţii mesajelor respective.

Printre documentele publicate până acum de Rise Project sunt fotografii și videoclipuri de la evenimente private și din călătorii. Am decis să nu le publicăm tocmai pentru a nu încălca dreptul persoanelor la viața privată.

Ana Poenariu, reporter Rise Project: Reiese că sunt mii de documente financiare, de bilanţuri contabile, facturi. În plus sunt undeva la peste 14 mii de fotografii şi clipuleţe video, în care sunt redate imagini din excursii private, imagini din sediul TelDrum. Sunt inclusiv documente referitoare la firme fantomă.

Robert Cazanciuc, fost ministru PSD al Justiției, a explicat, în emisiunea Ultima Ediție, care este procedura în cazul unor obiecte găsite: Un cetățean când găsește ceva în mod obișnuit care nu-i aparține are două opțiuni: fie se uită despre ce este vorba și-l caută pe proprietar să-i restituie lucrurile, fie se duce la Poliție. A treia opțiune poate să fie din categoria fake news. Eu nu spun că niște ziariști care au primit în fața ușii niște documente sau întâmplător cineva din Teleorman, de la Marin Preda, a căutat pe cineva de la Rise Project să-i dea niște documente. Pot să procedeze cum cred că e mai bine pentru aflarea adevărului.

Contactați pentru un punct de vedere, atât avocatul lui Liviu Dragnea, cât și apărătorul lui Petre Pitiș, directorul firmei TelDrum, au refuzat orice declarație.

Nu am primit niciun răspuns nici de la liderul PSD.

În dosarul Tel Drum, procurorii DNA îl acuză pe Liviu Dragnea de constituirea unui grup infracțional organizat, fraude cu bani europeni şi abuz în serviciu.

Faptele ar fi fost comise în perioada în care era președintele Consiliului Judeţean Teleorman, iar prejudiciul ar fi de 28 de milioane de euro. De altfel, pentru această sumă, procurorii au și pus sechestru pe bunuri ale lui Liviu Dragnea. De fiecare dată acesta a negat orice legătură cu TelDrum.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite