O unitate de excelență NATO în contrainformaţii militare a fost inaugurată în Polonia

20 octombrie 2017, 09:49

În general, serviciile secrete preferă colaborarea bilaterală. Acest centru va asigura însă dezvoltarea specialiştilor alianţei în domeniul contrainformațiilor militare într-un format unitar şi va coordona activitatea unor aliaţi în domeniul spionajului şi ameninţărilor cibernetice.

Unitatea de la Cracovia va beneficia de expertiza unor ofiţeri din Germania, Italia, Cehia, Croaţia şi Lituania.

La inaugurare a fost prezent şi ministrul Apărării, Mihai Fifor.

“Am crezut în necesitatea existenţei unui centru de expertiză în domeniul contrainformaţiilor, care să aducă un plus de valoare capabilităţilor de contrainformaţii ale naţiunilor NATO. Astfel, ne-am alăturat proiectului, fiind unul dintre primele state ale Alianţei care şi-a anunţat susţinerea, devenind naţiune-sponsor. Avem un reprezentant în cadrul Centrului din Cracovia, precum şi în cadrul Comitetului Director. Această instuție a fost înfiinţată tocmai pentru că este necesar ca pregătirea şi dezvoltarea specialiştilor Alianţei în domeniul contrainformaţiilor militare să fie asigurată în format unitar. România va folosi fiecare oportunitate şi va participa la cursurile, seminarele şi grupurile de lucru care vor contribui la definirea pregătirii specialiştilor noştri în contrainformaţii militare. Centrul NATO de Excelenţă pentru Contrainformaţii de la Cracovia şi Centrul NATO de Excelenţă pentru Informaţii de la Oradea, România, înfiinţat în 2010, vor asigura expertiza necesară pregătirii specialiştilor de intelligence care vor fi astfel capabili să-şi îndeplinească cu succes misiunile şi sarcinile desemnate”, a subliniat ministrul Mihai Fifor.

Ministrul i-a vizitat și pe militarii români din Batalionul 228 Apărare Antiaeriană ”Piatra Craiului”, din Brașov, este dislocat în Polonia în cadrul Grupului de luptă NATO condus de SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă