O treime dintre spitale riscă să se prăbușească la un cutremur puternic

O treime dintre spitalele din România riscă să se prăbuşească la un cutremur puternic. O analiză făcută acum doi ani arată că multe instituţii medicale funcţionează în clădiri încadrate la risc seismic 1 sau 2. În unele cazuri, pereţii sunt crăpaţi, tencuiala a căzut şi au apărut găuri. Ministerul Sănătăţii nu ne-a spus câte spitale au fost reabilitate între timp.

15 Octombrie 2018, 18:03 (actualizat 15 Octombrie 2018, 23:58) Știrile TVR |
Spitale în pericol
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Copiii care primesc îngrijiri în departamentul de pediatrie al Institutului pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, din Capitală, sunt în pericol. La fel şi personalul medical care lucrează aici. Clădirea e încadrată în clasa I de risc seismic.

ALIN STĂNESCU, medic primar pediatru INSMC: "Această clădire a fost clădită în anii '50. A fost făcută de către Regia de transport Bucureşti pentru a fi cămin pentru copiii salariaţilor. Aici, unde suntem, a fost o terasă care a fost ulterior închisă cu materiale uşoare, pentru a se extinde compartimentul de terapie intensivă".

Situaţia e gravă şi la Institutul C. C. Iliescu, unde sunt trataţi anual 50.000 de pacienţi. Pereţii unităţii medicale sunt crăpaţi, tencuiala a căzut în mai multe locuri, iar găurile au zeci de centimetri. Un corp este crăpat de sus până jos. Clădirea e încadrată în grupa II de risc seismic.

Şi donatorii care vin la Centrul de Transfuzie din Bucureşti sunt în pericol, pentru că la un cutremur mare, zidurile se pot prăbuşi peste ei. Centrul funcţionează într-o clădire construită acum 80 de ani. Conştienţi că oricând se poate întâmpla o tragedie, şefii instituţiei au cerut în 1991 o expertiză. Rezultatul i-a îngrozit.

DOINA GOŞA, director Centrul de Transfuzie din Bucureşti: "A indicat foarte multe vulnerabilităţi ale clădirii cu recomandarea să ne orientăm să plecăm din această clădire. Grinzile nu sunt suficient de rezistente ca să suporte echipamente. Avem foarte multe frigidere, congelatoare, centrifugi de procesarea sângelui care funcţionează cu 5.000 de turaţii pe minut".

În centrul de transfuzie există singura rezervă de sânge din Capitală. Să presupunem că acum are loc un cutremur şi această clădire se prăbuşeşte. Avem foarte mulţi răniţi. Cel mai apropiat centru de unde ar putea fi adus sânge pentru a-i salva pe pacienţi este situat la 60 de km, în Ploieşti.

Conducerea Centrului de Transfuzie susţine că ministrul Sănătăţii i-a promis că anul viitor vor fi demarate lucrările noului sediu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI