Cele mai multe femei nu ştiu ce metode de contracepţie să folosească sau au încredere mai mult în cele tradiţionale. Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală si-a propus să le informeze în legătură cu metodele moderne de contracepţie. Despre studiul pe care se bazează aceste concluzii va vorbi, în această seară, la Ora de Ştiri, doctor Borbala Koo, director executiv al Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală.
O treime dintre românce au făcut avort ca să scape de o sarcină nedorită. Cele mai multe femei nu stiu ce metode de contraceptie să folosească sau au încredere mai mult în cele traditionale, arată studiile de specialitate.
Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală îşi propune să le înveţe pe românce despre contracepţia de urgenţă. În acest scop a început campania "Planifică neprevăzutul".
Pilula de a doua zi este o metodă eficientă în proporţie de 95% şi dă roade, dacă e administrată mai repede. Medicii atrag atenţia femeilor să nu folosească prea des această pilulă.
În medie, româncele au 38 de contacte sexuale neprotejate pe an şi o treime dintre femei spun că folosirea prezervativului nu s-a dovedit a fi o metodă eficientă.
Este îngrijorător faptul că metodele tradiţionale de contracepţie sunt cele mai folosite de românce, metoda calendarului, feritului, măsurării temperaturii bazale.
În România, o categorie largă de populaţie beneficiază de metode de contracepţie gratuite: eleve, stuente, şomere, persoane care trăiesc pe venitul minim garantat, populaţia din mediul rural, oricine declară că nu are venituri suficiente să cumpere contraceptive, dacă merge la un cabinet de planificare familială sau la un medic de familie care face parte din programul naţional de planificare familială. Acestea există chiar şi în mediul rural, a spus medicul Borbala Koo.
Problema sarcinilor la adolescente este foarte des intâlnită în România. 27 000 de femei care au sub 17 ani nasc anual la noi în ţară, unele sunt chiar la a doua sau a treia naştere. Adolescentele nu sunt pregătite să fie mame, este un fenomen îngrijorător, mai ales că multe dintre ele îşi abandonează copiii.
Soluţia pe care o propune directorul Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală este campania "Planifică neprevăzutul", ce constă în programe speciale adresate tinerilor prin şcoli, sau direct, la nivelul comunităţilor.