CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES

O treime din alimentele produse în întreaga lume ajunge la gunoi. Aleșii europeni caută soluții împotriva risipei

O treime din alimentele produse în întreaga lume ajunge la gunoi, deși milioane de oameni suferă de foame. Uniunea Europeană se află printre marii risipitori, cu 88 de milioane de tone de mâncare aruncate în fiecare an. Aleșii europeni au decis să pună capăt acestei situații prin reglementări care să încurajeze donațiile și consumul responsabil. O corespondență de la Bruxelles, de Lucian Pîrvoiu.

16 Mai 2017, 12:16 (actualizat 16 Mai 2017, 15:36) |
$article.media.images[0].description
Risipă de alimente"

Fiecare european aruncă în medie la gunoi 173 de kilograme de mâncare într-un an. Cei mai mari rispitori sunt olandezii, cu 541 de kilograme de alimente aruncate la gunoi, urmați de belgieni - cu 345 și ciprioți - cu 327. Românii și slovenii aruncă cele mai puține alimente la gunoi: 76, respectiv 72 de kilograme pe an.

Statisticile includ și lanțurile de magazine, care contribuie la aceste cifre mari și din cauză că legislația nu le permite să doneze alimentele pe cale de a expira decât în condiții fiscale foarte complicate, astfel că de multe ori preferă să arunce la gunoi alimente încă bune de consum. De aceea, aleșii europeni presează Comisia să revizuiască legislația.

Unele state membre aplică TVA donaţiilor de alimente, iar asta este o consecinţă directă a legislaţiei europene. Unii au reuşit să ocolească aceste obstacole, însă cea mai bună soluţie ar fi ca de la nivelul Comisiei Europene să se propună ca din directiva privind aplicarea TVA să fie eliminate donaţiile de alimente, a declarat Biljana Borzan, europarlamentar S&D.

Europarlamentarii intenționează să clarifice și diferența dintre mențiunile "de consumat de preferință înainte de" și "expiră la" de pe etichetele alimentelor, care contribuie la confuzia consumatorilor dispuși să arunce la gunoi alimente încă bune.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 3°C 6°C
CONSTANTA 7°C 12°C
CRAIOVA 4°C 6°C
BRASOV 4°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI